Pápež ocenil snahu BR OSN o nastolenie celosvetového prímeria
05 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Pápež František v nedeľu ocenil Bezpečnostnú radu (BR) OSN za to, že vyzvala na zastavenie bojov v rámci svetového úsilia v boji proti novému druhu koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP.


František sa prihovoril ľuďom zhromaždeným na vatikánskom Námestí svätého Petra. Privítal, že BR OSN požaduje "globálne a okamžité prímerie, ktoré by zaistilo mier a bezpečnosť nevyhnutné na poskytnutie tak naliehavo potrebnej humanitárnej pomoci".

Pápež vyjadril taktiež nádej, že rezolúcia BR OSN bude "prvým odvážnym krokom", ktorý povedie k mieru v budúcnosti. BR OSN v stredu jednohlasne prijala rezolúciu, ktorá vyzýva na globálne prímerie v záujme boja proti pandémii nového koronavírusu. Prijatý dokument požaduje "okamžité zastavenie bojov" vo vojnách a ozbrojených konfliktoch po celom svete, a to minimálne na 90 dní bez prerušenia.

Návrh rezolúcie predložili Francúzsko a Tunisko a napokon zaň hlasovalo všetkých 15 členov BR OSN. Tento najvplyvnejší orgán svetovej organizácie sa nedokázal zhodnúť na texte rezolúcie k pandémii koronavírusu viac ako tri mesiace.

Rezolúcia podporuje výzvu generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa z 23. marca na globálne prímerie v čase koronavírusovej pandémie. Apeluje na všetky strany zapojené do konfliktov vo svete, aby umožnili neobmedzený prísun súvisiacej humanitárnej pomoci a potrebné evakuácie obyvateľstva.

Odkaz Cyrila a Metoda si treba pripomínať, vyhlásil B. Kollár v Nitre
Od našej histórie a koreňov sa nesmieme odkloniť, pripomenul Boris Kollár. Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | TASR