Trump skritizoval snahu demonštrantov o vymazanie vlastných dejín
04 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Americký prezident Donald Trump v predvečer Dňa nezávislosti adresoval pod pamätníkom štvorice bývalých prezidentov USA Mount Rushmore v Južnej Dakote priamu výzvu búriacim sa belošským voličom.


Trump zároveň obvinil demonštrantov, ktorí požadujú rasovú spravodlivosť, zo zapájania sa do "bezcitnej kampane zameranej na vymazanie našich dejín".

Šéf Bieleho domu v piatok, štyri mesiace pred prezidentskými voľbami, opäť skritizoval rozdeľovanie americkej spoločnosti, pričom elektorátu sužovanému pandémiou a rasovými nepokojmi, ktoré vypukli po medializovaných zabitiach černochov, ponúkol nesúhlasiaci tón, informovala tlačová agentúra AP.

Prezident odsúdil znesväcovanie pamätníkov a sôch osobností, ktoré vzdávajú hold tým, ktorí v minulosti profitovali z otroctva, a to vrátane niekoľkých amerických prezidentov.

Majdan v Bielorusku sa už rýchlo roztáča (Arina Cukanová)
Komentár Ariny Cukanovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


"Toto hnutie otvorene útočí na odkaz každého z tých, ktorí sú zobrazení na Mount Rushmore," vyhlásil Trump a vyjadril poľutovanie nad "kultúrou odmietania histórie". Prezident tiež uviedol, že časť americkej ľavicovej politickej scény sa usiluje "krivo obviniť našich hrdinov, vymazať naše hodnoty a vnútiť tieto názory našim deťom".

Podľa jeho slov by mali Američania hrdo hovoriť o svojom dedičstve a nemali by sa ospravedlňovať za svoje vlastné dejiny. "Nenecháme sa terorizovať, ponižovať ani zastrašovať zlými a zlomyseľnými ľuďmi," zdôraznil Trump. Podujatie pri pamätníku Mount Rushmore zavŕšil ohňostroj.

Oslavy amerického Dňa nezávislosti sa konajú na pozadí pandémie Covid-19, ktorá si v USA vyžiadala už vyše 125.000 mŕtvych.

Pamätník Mount Rushmore v pohorí Black Hills stvárňuje v skalnej stene vysekané podobizne štyroch amerických prezidentov - Georgea Washingtona, Thomasa Jeffersona, Abrahama Lincolna a Theodora Roosevelta.

Stručná história Antify II
Americká Antifa Pokračovanie "Stručnej histórie skupiny Antifa" priniesla stánka gatestoneinstitute.org. Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Mário Martinka