Spojené kráľovstvo: „Nebudeme sa vyhýbať našim historickým povinnostiam“
03 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Toto oznámenie prišlo po tom, čo Peking schválil a implementoval nový zákon o národnej bezpečnosti v Hong Kongu, píše cnbc.com


Po tom ako čínske orgány zaviedli nový zákon o národnej bezpečnosti, Spojené kráľovstvo začalo ponúkať približne 3 miliónom obyvateľov Hong Kongu možnosť získať britské občianstvo, informoval o tom v stredu minister zahraničných vecí Dominic Raab. Minister nazval tento krok „vážnym a hlboko znepokojujúcim“. „Prijatie ... zákona o národnej bezpečnosti je jasným a vážnym porušením čínsko-britskej spoločnej deklarácie,“ uviedol v stredu predseda vlády Boris Johnson.

Čínsko-britské spoločné vyhlásenie podpísané vtedajším čínskym premiérom Čao C'-jangom a britskou premiérkou Margaret Thatcherovou zaručuje autonómiu Hong Kongu v rámci „jednej krajiny, dvoch systémov“. Mesto bolo britskou kolóniou viac ako 150 rokov a v roku 1997 sa vrátilo späť pod správu Číny. Nový zákon o národnej bezpečnosti vyvoláva obavy z nadmerného dozoru Pekingu a z narušenia práv a slobôd v Hong Kongu.

Asi 3 milióny Hongkongčanov sú spôsobilí na získanie britských národných (zámorských) pasov. K 17. aprílu bolo držiteľov cestovných pasov BN (O) 357 156. Nové opatrenia rozširujú vízové práva držiteľov pasov BN (O), čo im umožňuje pät ročný pobyt v Spojenom kráľovstve, pričom môžu v krajine aj pracovať alebo študovať. Táto doba je značne predĺžená, keďže pôvodne bolo povolených iba šesť mesiacov na pobyt alebo štúdium. Podľa informácií na webovej stránke vlády Spojeného kráľovstva sa po piatich rokoch držitelia cestovného pasu budú môcť uchádzať o trvalý štatút a občianstvo v krajine.

Čína má vo vývoji údajne úplne novú stíhačku. Toto o nej zatiaľ vieme
Správy naznačujú, že Čína je pripravená predviesť novú stíhačku budúci rok. Rastúce ukazovatele poukazujú na to, že to bude pravdepodobne prepracovaná verzia bojového lietadla FC-31 a objaví sa už v roku 2021, píše... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Mário Martinka


„Je to špeciálny, na mieru šitý súbor opatrení vypracovaných pre jedinečné okolnosti, ktorým čelíme vzhľadom na náš historický záväzok voči obyvateľom Hong Kongu,“ povedal Raab v parlamente. „Chceme pozitívny vzťah s Čínou. Nebudeme sa však pozerať iným smerom keď ide o Hong Kong a nebudeme sa vyhýbať našim historickým povinnostiam voči ľuďom v Hong Kongu,“ dodal. USA, Austrália a Taiwan tiež hľadajú možnosti ako pomôcť tým, ktorí chcú opustiť Hong Kong.

V USA by dvojstranný zákon známy ako „Hongkonský zákon o bezpečnom prístave“ priznal Hongkongčanom prednostný štatút utečenca. Tento zákon bol tento týždeň predstavený v oboch komorách Kongresu a umožnil by rýchlejšie opustiť mesto tým, ktorí sa obávajú politického prenasledovania z Číny.

Austrálsky federálny kabinet sa bude zaoberať návrhmi, ako čo najlepšie pomôcť Hongkongčanom, ktorí sa chcú presťahovať do Austrálie, informoval austrálsky premiér Scott Morrison. Taiwan v stredu zriadil kanceláriu, ktorá má pomôcť presídliť utečencov z Hong Kongu.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Zhao Lijian, vo štvrtok popoludní povedal, že Spojené kráľovstvo bude musieť znášať všetky následky vychádzajúce z ponúkania povolení na pobyt niektorým obyvateľom Hong Kongu. Nespresnil však, aké tieto následky budú.

Kosovský prezident Hashim Thaci sa zaväzuje odstúpiť, ak príde k vojnovému súdnemu procesu
Thaçi vyhlásil, že opustí úrad, ak Haag potvrdí minulotýždňové obvinenia vznesené proti nemu Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Mário Martinka