Pod dočasnou ochranou je 162 firiem
03 | 07 | 2020 I SITA

V júni požiadalo o poskytnutie dočasnej ochrany 87 podnikateľov, žiadosť o zrušenie ochrany podalo 16 firiem a jednej spoločnosti dočasnú ochranu zrušil súd. Ako vyplýva zo štatistík CRIF – Slovak Credit Bureau, od 12. mája do konca júna tak dočasnú ochranu využíva 162 podnikateľských subjektov.


"Aj po druhom mesiaci, v ktorom podnikateľské subjekty môžu požiadať o dočasnú ochranu, najväčšími spoločnosťami z hľadiska dosahovaného obratu predstavujú topoľčianska nábytkárska spoločnosť Decodom, spol. s r. o., a Nexis Fibers a. s. z Humenného, ktorá sa zaoberá výrobou umelých vlákien," uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková.

Najpočetnejšiu skupinu, ktorá požiadala o dočasnú ochranu v obidvoch mesiacoch, tvorí 45 podnikov, ktoré sa venujú veľkoobchodu a maloobchodu a oprave motorových vozidiel a motocyklov. Za ňou nasleduje 20 firiem z oblasti stavebníctva a rovnaký počet spoločností z oblasti priemyselnej výroby.

Z celkového počtu podnikateľských subjektov, ktoré požiadali o dočasnú ochranu za obidva mesiace, ich najviac sídli v Bratislavskom (53) a v Banskobystrickom kraji (29), najmenej zase v Trenčianskom (13) a v Trnavskom kraji (11).

Štátnym múzeám vznikajú obrovské škody, no zodpovední neprekážajú ani novej ministerke
V slovenských múzeách je bordel. Zbierky v miliónových hodnotách nemá štát vôbec pod kontrolou. Strácajú sa po stovkách a to takmer v nevyčísliteľnej sume. Posledná kauza stratených vzácnych mincí, na ktorú Hlavný denník upozornil ako prvý, je len... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Eva Rizmanová


Dočasnú ochranu podnikateľov definuje zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii. Je určená poctivým podnikateľom, ktorí sa pre pandémiu koronavírusu ocitli v zlej ekonomickej situácii.

Pre žiadateľa znamená viacero výhod, napríklad veritelia nemôžu podať návrh na vyhlásenie konkurzu, prerušujú sa aj exekúcie začaté po 12. marci 2020. Ak o ukončenie dočasnej ochrany nepožiada podnikateľ skôr, alebo o jej zániku nerozhodne súd, dočasná ochrana podľa zákona zaniká 1. októbra, prípadne na konci roka 2020.

Hromadné prepúšťanie sa týka aj Košického kraja, o prácu príde 129 zamestnancov
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) eviduje od posledného júnového týždňa v Košickom kraji dve nahlásené hromadné prepúšťania. O prácu príde 129 zamestnancov. Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | SITA


Spoločnosť CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky.

Obom registrom CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje technický servis a služby klientskych centier. CRIF – Slovak Credit Bureau bola založená v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, ktorá je štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.