Hongkongskí aktivisti plánujú „exilový parlament“ potom, čo Čína zavedie nový bezpečnostný zákon
03 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Aktivista, Simon Cheng, ktorému bol udelený azyl vo Veľkej Británii, tvrdí, že tieňový parlament by vyslal do Pekingu „jasný signál“


Hongkongskí demokratickí aktivisti diskutujú o pláne vytvoriť neoficiálny exilový parlament, čím chcú vyslať do Číny signál, že slobodu nemožno potlačiť, uviedol Simon Cheng.

Hongkong, bývalá britská kolónia, ktorá sa v roku 1997 vrátila pod čínsku vládu, bola minulý rok terčom často násilných, prodemokratických a anti-čínskych demonštrácií, píše theguardian.com. Týmito protestami chceli demonštrujúci brániť čínskym orgánom zasahovať do slobôd v Hong Kongu. Situácia v meste predstavuje najväčšiu politickú krízu od protestov na námestí Nebeského pokoja v Pekingu v roku 1989.

V stredu hongkonská polícia použila vodné delá a slzotvorný plyn proti protestujúcim, pričom uväznila viac ako 300 ľudí. Demonštranti sa vrátili do ulíc aby protestovali proti novým, rozsiahlym bezpečnostným právnym predpisom, ktoré zaviedla Čína, aby potlačili nesúhlas s krokmi Pekingu v meste. Zákon dáva najslobodnejšiemu čínskemu mestu a jednému z najdôležitejších finančných centier sveta autoritárskejší charakter. Čína, ktorá popiera zasahovanie do Hongkongu, varovala zahraničné mocnosti, aby nezasahovali do jej vnútorných záležitostí.

Čína má vo vývoji údajne úplne novú stíhačku. Toto o nej zatiaľ vieme
Správy naznačujú, že Čína je pripravená predviesť novú stíhačku budúci rok. Rastúce ukazovatele poukazujú na to, že to bude pravdepodobne prepracovaná verzia bojového lietadla FC-31 a objaví sa už v roku 2021, píše... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Cheng, občan Hongkongu, pracoval pre britský konzulát na tomto území takmer dva roky. Utiekol potom, čo povedal, že ho čínska tajná polícia zbila a mučila. Cheng, ktorému Británia udelila azyl, sa označuje za prodemokratického aktivistu. "Tieňový parlament môže vyslať veľmi jasný signál Pekingu a hongkonským úradom a to taký, že demokracia nemusí byť závislá od Pekingu," uviedol pre agentúru Reuters v Londýne. "Chceme vytvoriť neoficiálne občianske skupiny, ktoré odrážajú názory obyvateľov Hongkongu."

Uviedol, že táto myšlienka je stále v počiatočnom štádiu a, že exilový parlament by podporoval obyvateľov Hong Kongu ako aj prodemokratické hnutie v meste. Odmietol povedať, kde by mohol parlament zasadať. "Vyvíjame alternatívny spôsob boja za demokraciu," uviedol Cheng. "Musíme sa dômyselne vysporiadať s rastúcou totalitou: ukazujú silné svaly ktoré využívajú na potlačenie ( demonštrácii ), takže musíme byť jemnejší a obratnejší."

Stručná história Antify II
Americká Antifa Pokračovanie "Stručnej histórie skupiny Antifa" priniesla stánka gatestoneinstitute.org. Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Stále viac a viac ľudí „stráca nádej v to, že je efektívne ísť do ulíc alebo kandidovať do volieb“ do hongkonskej legislatívnej rady alebo mini-parlamentu. "Mali by sme stáť s obyvateľmi Hong Kongu a podporovať tých, ktorí v Hong Kongu zostávajú," uviedol.

Po tom, čo premiér Boris Johnson po zavedení kontroverzného zákona ponúkol miliónom obyvateľov Hong Kongu cestu k britskému občianstvu, Cheng povedal, že verí, že do Spojeného kráľovstva prídu stovky tisíc ľudí. "Spojené kráľovstvo vyslalo veľmi dobrý signál," uviedol Cheng. "Prídu stovky tisíc ľudí." Takmer 3 milióny obyvateľov Hongkongu má nárok na tzv. Britský národný (zámorský) pas.

Hongkong sa vrátil Číne pred 23 rokmi s tým, že zaručí slobody, ktoré na pevnine neexistovali, vrátane mestského nezávislého právneho systému a práv zhromažďovať sa a protestovať. V meste bol zavedený systém „jedna krajina, dva systémy“. Zákon o národnej bezpečnosti trestá trestné činy; odtrhnutia, podvratnej činnosti, terorizmu a tajných dohôd so zahraničnými silami až celoživotným väzením. Zákon umožní po prvýkrát v Hongkongu založiť pevninské agentúry pre bezpečnosť a umožní súdne vydanie občanov do Číny.

Spojené kráľovstvo: „Nebudeme sa vyhýbať našim historickým povinnostiam“
Toto oznámenie prišlo po tom, čo Peking schválil a implementoval nový zákon o národnej bezpečnosti v Hong Kongu, píše cnbc.com Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Mário Martinka