Zabezpečenie potravín napriek koronakríze označil Mičovský za jeden z hlavných výsledkov sto dní
02 | 07 | 2020 I SITA

Zabezpečenie dostatočného množstva potravín v obchodoch a poľnohospodárskych prác počas koronakrízy označil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO) za jeden z hlavných výsledkov sto dní vo funkcii.


Upozornil aj na závažné zistenia v činnosti viacerých spoločností v rámci rezortu, napríklad v Pôdohospodárskej platobnej agentúre, Závodisku, Agrokomplexe, Lesoch SR či v Lesopoľnohospodárskom majetku Ulič.

"Tu sme museli riešiť vážne veci, ktoré vyústili do trestných oznámení a do problémov, ktoré sa nedajú nazvať inakšie ako úpadok, ktorý sme zdedili a musíme riešiť. Je ťaživým svedectvom toho, že to, čo sme žili v posledných rokoch, bolo zlé," povedal na tlačovej besede vo štvrtok Mičovský.

Kríza v dôsledku koronavírusu podľa ministra umožňuje poskytnúť 45 mil. eur na podporu v rezorte, a to potravinárom a poľnohospodárom po 20 mil. eur, lesníkom 5 mil. eur. "Pripravujú sa schémy, aby táto výplata bola možná," uviedol Mičovský. Navrhovaný rizikový fond, ktorý podľa rezortného šéfa nie je na Slovensku ani v okolitých krajinách, je potrebný na ochranu poľnohospodárov pred vyčíňaním počasia.

"Raz je sucho, teraz prichádzajú krúpy, potom zase záplavy. Keď je zle, museli sa nejaké milióny nájsť povinne a pod tlakom, aj politickým, sa niečo vyplatilo," poznamenal minister. "Hľadáme systém, bude sa volať fungujúci rizikový fond. Pracuje sa na ňom tak, aby sme dokázali, že aj táto ťažká úloha je zvládnuteľná," povedal Mičovský.

Špeciálny prokurátor odmieta tvrdenie, že sa nezúčastnil vyšetrenia na polygrafe
Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vyvracia tvrdenie, že sa odmietol podrobiť vyšetreniu na polygrafe, ktoré je súčasťou previerky Národného bezpečnostného úradu. Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | TASR


Minister zároveň avizoval tri zásadné zmeny. Vnútorné fungovanie rezortu by podľa neho malo byť transparentné, "aby stovky miliónov, ktoré prúdia cez systémy ministerstva naozaj prúdili spôsobom, ktorý bude verejne kontrolovaný. Aby sme vedeli, čo ponúkame, prečo to ponúkame, ako to vyhodnocujeme, kto a ako obstál, a aké boli hodnotiace kritériá". Rezort chce podľa neho vylúčiť to, aby niekto dopisoval subjektívne hodnotenia v prospech niekoho.

Za veľkú výzvu považuje minister Mičovský potrebu výrazného zvýšenie podielu domácich potravín v obchodoch. "To, že máme tak nedôstojne nízky podiel slovenských potravín, je obrovská povinnosť nás všetkých zmeniť to. Nie o jedno, dve percentá, musí to ísť hore o desiatky percent," povedal Mičovský. Nízky podiel domácich potravín na regáloch v obchodoch na úrovni 40 % má podľa neho veľa príčiny, vrátane subjektívnych a tie treba odstrániť.

"Slovenské potraviny sú kvalitné, zdravé, naše, a ich kúpou podporujeme nielen vlastné zdravie, ale aj ekonomické zdravie krajiny," upozornil Mičovský. Minister je tiež za zásadnú zmenu využívania aj vzhľadu polí, lesov a poľnohospodárskych pozemkov, a to prírode blízkym hospodárením. "Je to obrovská úloha, máme ju aj v programovom vyhlásení vlády. Aby sme na poliach mali vetrolamy, aleje, biopásy, aby krajina bola nielen produkčná, ale aj pekná," dodal Mičovský.