Vláda vyslovila súhlas s vyslaním Ozbrojených síl SR mimo Slovenska
01 | 07 | 2020 I TASR

Vláda v stredu na rokovaní vyslovila súhlas s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území Slovenska a s vyslaním Ozbrojených síl SR mimo našej krajiny v druhom polroku tohto roka.


Príslušníci zahraničných ozbrojených síl na území Slovenska absolvujú v druhom polroku 25 cvičení. Na slovenských vojakov čaká v zahraničí 19 cvičení.

Vojaci sú počas ich vyslania mimo Slovenska na účel vojenských cvičení pod národným velením Slovenskej republiky. Podmienky ich pôsobenia v mieste vyslania môžu byť upravené formou osobitných medzinárodných zmlúv alebo medzinárodných zmluvných dokumentov.

Internetom sa šírili Mikovitsovej falošné tvrdenia o vakcínach
Krátka časť rozhovoru, v ktorom americká výskumná pracovníčka Judy Mikovitsová uvádza tvrdenia o tom, že vakcína proti COVID-19 bude smrteľná, sa v máji šírila na sociálnych sieťach aj medzi Slovákmi. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | TASR


Slovenskí vojaci absolvujú v zahraničí 19 cvičení. Do 30 príslušníkov Ozbrojených síl SR si napríklad v rámci cvičenia Steadfast Jupiter – Jackal od novembra do decembra v Taliansku precvičí spôsobilosť. V rámci medzinárodného vojenského cvičenia Ramstein Ambition od októbra do novembra v Nemeckej spolkovej republike bude do desať vojakov.

Na medzinárodnom verejnom leteckom podujatí NATO Days 2020 v septembri v Česku bude do 50 príslušníkov Ozbrojených síl SR. V rámci cvičenia Ample Strike v Česku by sa malo zúčastniť do 70 príslušníkov ozbrojených síl od augusta do septembra.