NATO schválilo obranný plán pre Poľsko a Pobaltie; Turecko ho už nebojkotuje
01 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Severoatlantická aliancia schválila v utorok nový obranný plán pre Poľsko a tri pobaltské štáty po tom, ako sa podarilo dosiahnuť kompromis s Tureckom, ktoré predtým tento plán bojkotovalo. Uviedla to v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na diplomatické zdroje z prostredia NATO.


Turecko už niekoľko mesiacov vyzýva svojich spojencov z NATO, aby mu poskytli väčšiu podporu v boji proti kurdským milíciám pôsobiacim na území Sýrie, čím podmieňovala svoju podporu pre obranný plán Aliancie pre Poľsko a pobaltské krajiny (Estónsko, Litva, Lotyšsko). Uvedený plán je aktualizáciou verzie z podobného plánu z roku 2010, na ktorej sa spojenci dohodli vlani v decembri.

Obsah obranného plánu je tajný, avšak litovskí predstavitelia opakovane upozorňovali, že to, čo sa ním snažia dosiahnuť, je najmä posilnenie spojeneckých vzdušných obranných síl nad Pobaltím a rýchlejšie nasadenie síl NATO v tomto regióne v prípade krízy.

Aktualizovaný obranný plán prichádza v období poznačenom napätím medzi NATO a Ruskom, ktoré sa zvýšilo po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym v roku 2014.

"Problém bol vyriešený a obranný plány schválený," uviedol litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius pre agentúru AFP, pričom uvítal "konštruktívny prístup" Turecka. Informáciu šéfa litovskej diplomacie potvrdili aj diplomatické zdroje z bruselskej centrály Aliancie.

Najvyšší súd blokuje financovanie mimovládnych organizácií podporovaných Sorosom kvôli absencií záväzku proti prostitúcii
Najvyšší súd USA odmietol federálne financovanie medzinárodným organizáciám boja proti AIDS miliardára a finančníka Georga Sorosa. Rozhodol, že ak chcú skupiny získať prístup k federálnym dotáciám, musia sa výslovne postaviť proti... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Mário Martinka