Najvyšší súd blokuje financovanie mimovládnych organizácií podporovaných Sorosom kvôli absencií záväzku proti prostitúcii
01 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Najvyšší súd USA odmietol federálne financovanie medzinárodným organizáciám boja proti AIDS miliardára a  finančníka Georga Sorosa. Rozhodol, že ak chcú skupiny získať prístup k federálnym dotáciám, musia sa výslovne postaviť proti prostitúcii.


Päť konzervatívnych sudcov v pondelok prehlasovalo svojich troch liberálnych kolegov, pričom rozsudok väčšiny vydal sudca Brett Kavanaugh. Štvrtá liberálna sudkyňa, Elena Kagan, sa rozhodovania na prípade nezúčastnila, píše rt.com

The Alliance for Open Society International ( Aliancia pre otvorenú spoločnosť ), dcérska spoločnosť Sorosovej Nadácie otvorenej spoločnosti, založená v USA, dúfala, že sa dostane k dotáciám z federálnych prostriedkov určených na boj proti HIV / AIDS, ktoré sa mali objaviť na účtoch jej zahraničných sesterských organizácií. Tieto organizácie však odmietli splniť požiadavku Kongresu z roku 2003 a to prijatie „politiky výslovne odporujúcej prostitúcií a obchodovaniu s bielym mäsom“, ktorú Kongres v tom čase označil za „ďalšie príčiny… epidémie HIV / AIDS“.

Eschatológia Karla Čapka (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Najvyšší súd v roku 2013 rozhodol, že táto požiadavka porušuje práva garantované prvým dodatkom ústavy skupinám financovaným Sorosom. V pondelok však súd rozhodol, že zahraničné pridružené subjekty takýchto skupín nemajú podľa ústavy rovnakú ochranu. „Celkovo možno povedať, že zahraničné pridružené spoločnosti žalobcov sú zahraničné organizácie a zahraničné organizácie pôsobiace v zahraničí nemajú podľa ústavy USA žiadne práva,“ uzavrel Kavanaugh.

Prezident nadácie otvorenej spoločnosti, Patrick Gaspard opísal záväzok proti prostitúcii ako súčasť „snahy vlády USA o zavedenie škodlivého ideologického programu“, pričom dodal, že „ohrozuje boj proti HIV tým, že bráni a stigmatizuje úsilie o poskytovanie zdravotníckych služieb“.

Sudca Clarence Thomas, ktorý sa zhodoval s Kavanaughom, bol vo svojom rozhodnutí neoblomný. Záväzok proti prostitúcií je „primeraná cena za prijatie do programu... vládnych výdavkov“, napísal a dodal, že organizácie podporované Sorosom tieto záväzky „môžu slobodne prijať alebo odmietnuť“ podľa svojho uváženia.

Airbus oznamuje zníženie počtu pracovných miest kvôli masívnemu poklesu objednávok
Európsky výrobca lietadiel Airbus v utorok oznámil, že v budúcom roku zníži počet pracovných miest o 15 000, pretože letecký priemysel čelí bezprecedentným stratám v dôsledku pandémie COVID-19. Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Mário Martinka