Súdne konania o zverenie detí trvajú dlho, rozhodnutia sa mnohokrát nerešpektujú
30 | 06 | 2020 I SITA

Problémom súdnych konaní, v ktorých sa rozhoduje o zverovaní detí jednotlivým rodičom, sú dĺžka konania ako aj problém vykonateľnosti rozhodnutí. Na dnešnej tlačovej besede na to upozornila Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu.


Podľa nej súdne konania, v ktorých sa má rozhodnúť o pridelení deti rodičom, často trvajú neúmerne dlho, slovenský priemer je osem mesiacov. „Sudcovia ako keby sa báli rozhodovať a čakajú aj roky, kým sa samotní rodičia nedohodnú,“ povedala Makarová.

Aj keď súdy vo veci zverenia detí nakoniec rozhodnú, rozhodnutia podľa Makarovej často nebývajú rešpektované. „Z tejto situácie často ťaží rodič, ktorému je dieťa zverené, na úkor druhého rodiča aj samotného dieťaťa. Pretože ak nerešpektuje súdne rozhodnutie a marí kontakt dieťaťa s druhým rodičom, pri súčasnom nastavení systému mu takmer žiadne sankcie nehrozia,“ povedala Makarová.

Spätné preverovanie záverečných prác by bolo protiústavné, tvrdí J. Šeliga
Zákon, ktorý by umožnil spätné plošné testovanie záverečných prác, nepovažuje podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) za správny a nemyslí si, že sa dá taký zákon napísať. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | TASR


Situáciu by podľa nadácie mohol pomôcť vyriešiť takzvaný Cochemský model, ktorý do súdneho sporu zapája napríklad mediátorov alebo psychológov. „Samotné súdne rozhodnutie konflikt medzi rodičmi totiž nevyrieši. Ak je aj rešpektované, ale nie je stranami vnútorne prijaté, konflikt medzi rodičmi sa bude cykliť, súdy budú naďalej zaťažované a dieťa bude naďalej trpieť,“ uviedla mediátorka a pracovníčka nadácie Zuzana Vasičáková. Nadácia v tejto súvislosti poukazuje aj na alternatívu obmedzenia odmien pre právnych zástupcov rodičov. Obmedzila by sa tak totiž motivácia konanie umelo predlžovať.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíkova (Za ľudí) v tejto súvislosti dnes povedala, že ministerstvo preverí podnety, ktoré v oblasti poručenskej agendy obdržali za posledný rok. Na základe toto rezort vyhodnotí, či je potreba v oblasti sporov o deti meniť právnu úpravu.