Spätné preverovanie záverečných prác by bolo protiústavné, tvrdí J. Šeliga
30 | 06 | 2020 I TASR

Zákon, ktorý by umožnil spätné plošné testovanie záverečných prác, nepovažuje podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) za správny a nemyslí si, že sa dá taký zákon napísať.


Reaguje tak na návrh hnutia OĽaNO, aby minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) pripravili zákon, ktorý by to umožňoval. Šeliga tvrdí, že takéto preverovanie prác by bolo retroaktívne, protiústavné a "diplomovka pána Kollára by stále zostala opísanou diplomovkou".

"Takýto zákon by bol retroaktívny, to znamená, že by spätne zavádzal podmienku kontroly pre všetkých, ktorí už majú tituly. A kvôli diplomovke pána Kollára kontrolovať všetky práce, to je naozaj absurdné," napísal podpredseda parlamentu na sociálnej sieti.

Šeliga pripomenul, že strana Za ľudí predložila na koaličnej rade zákon, ktorý do budúcna umožní odobratie titulov, ak sa zistí, že išlo o plagiát. Nemá však ísť o automatickú, teda ďalšiu kontrolu všetkých prác, ale len tých podozrivých.

Za Kollárovo zlyhanie zaplatia všetci ľudia s titulom, tvrdí Pellegrini
Podľa Pellegriniho sú poslanci pripravení podpísať sa pod návrh na odvolanie Borisa Kollára. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR


"Takýto návrh by mohol podať napríklad minister školstva, výbor pre vzdelávanie, vedu a šport, rektor vysokej školy a podobne. Týmto návrhom by sa zaoberala skupina expertov a posúdila by, či ide o plagiát alebo nie. A ak áno, tak by titul bol odňatý, lebo by sa jasne ukázalo, že ide o podvod," dodal s tým, že by to mohlo platiť do budúcna pre študujúcich v čase, keď je možné titul podľa takéhoto zákona vziať.

Kauza diplomovky šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina) je podľa predsedníčky poslaneckého klubu Anny Zemanovej (SaS) na jeho osobnom vyvodení politickej zodpovednosti. "Poslanci sa chcú ešte pýtať na nejaké detaily," priblížila. SaS si chce Kollára predvolať na poslanecký klub v stredu (1. 7.). Zemanová zdôraznila, že sa s ministerkou spravodlivosti a ministrom školstva zhodli, že retroaktivita a odoberanie titulov spätne nie je možné.

Za prvý týždeň podpísalo petíciu za odstúpenie Kollára vyše šesťtisíc ľudí
Počas prvého týždňa podpísalo petíciu za odstúpenie Borisa Kollára (Sme rodina) vyše šesťtisíc ľudí. Študenti a absolventi vysokých škôl v nej vyzvali predsedu parlamentu, aby sa vzdal svojho postu pre kauzu diplomovej práce. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | SITA


Minister školstva mal podľa Zemanovej pripravený návrh reformy vysokého školstva. Podľa jej slov čakali aj na pripomienky OĽaNO a Za ľudí, pretože aj oni hovorili o svojich návrhoch. Dodala, že otázkou ostáva forma predloženia, či už to pôjde ako vládny návrh zákona alebo ako koaličný poslanecký návrh.

Stanovisko Za ľudí sa podľa predsedníčky poslaneckého klubu Jany Žitňanskej nemení, myslia si, že by mal Kollár odstúpiť. "To naše stanovisko trvá, je to teraz na ňom, ako sa rozhodne a uvidíme ešte, ako dopadne poslanecký klub strany SaS," odpovedala na to, dokedy dáva Za ľudí Kollárovi čas.

Slováci pracovali tento rok na štát rekordne dlho, až 182 dní
V porovnaní s vlaňajškom tak museli Slováci na pokrytie účtu za chod verejnej správy a samospráv pracovať o 36 dní dlhšie. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | SITA