Ombudsmanka robí prieskum zameraný na envirozáťaže, chce navrhnúť opatrenia
30 | 06 | 2020 I SITA

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová realizuje prieskum, ktorý je zameraný na staré environmentálne záťaže. Na základe svojich zistení navrhne opatrenia na zlepšenie situácie. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Kancelárie verejného ochrancu práv Michaela Pavelková.


"Cieľom prieskumu verejnej ochrankyne práv je podporiť a prípadne aj navrhnúť kroky, ktoré budú smerovať k urýchlenému odstraňovaniu environmentálnych záťaži a zlepšenej ochrane životného prostredia, ktoré má priamy dosah na všetkých občanov a občianky SR," povedala Pavelková. Patakyová chce zistiť, či orgány verejnej správy uplatňovali svoje zákonné kompetencie v súlade s právnym poriadkom a medzinárodnými záväzkami SR.

Verejná ochrankyňa práv skúma napríklad problém toxického odpadu po bývalom štátnom podniku Chemko Strážske, gudronové jamy pri obci Predajná v okrese Brezno. Zaoberá sa aj situáciou v spoločnosti Istrochem v Bratislave. "Odstránenie každej environmentálnej záťaže má priamy vplyv na kvalitu životného prostredia na území Slovenskej republiky, a teda napĺňanie obsahu ústavného článku, v zmysle ktorého má každý právo na priaznivé životné prostredie," pripomína Pavelková.

Ombudsmanka sa minulý týždeň stretla aj s europoslancom Martinom Hojsíkom. Europoslanec na sociálnej sieti informoval, že chcú spoločne pomôcť riešiť staré environmentálne záťaže. Dohodli sa na ďalšej spolupráci v oblasti ochrany životného prostredia, uvádza Pavelková.

Nová minimálna mzda by podľa Krajniaka mala zvýšiť príjmy chudobných a nepodraziť nohy zamestnávateľom
Pri zvýšení minimálnej mzdy na Slovensku od začiatku budúceho roka treba podľa ministra práce a sociálnych vecí Milana Krajniaka nájsť kompromis, ktorý nezastaví rast príjmov najchudobnejších pracujúcich a súčasne nepodrazí nohy malým... Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | SITA