Zastavme korupciu vyčíta vláde nejasné výberové konania a niektoré nominácie
29 | 06 | 2020 I TASR

Úmysel vlády Igora Matoviča (OĽaNO) očistiť Slovensko od korupcie potvrdzuje napríklad navrhovaný zákon o zaistení majetku podozrivým osobám či poslanecký prieskum u detskej ombudsmanky Viery Tomanovej.


Otázniky naopak vzbudzujú chýbajúce alebo nejasné výberové konania, niektoré nominácie na dôležité posty či doterajšie nesfunkčnenie úradu na ochranu oznamovateľov. Nadácia Zastavme korupciu to uviedla v hodnotení 100 dní vlády z hľadiska boja proti korupcii, ktoré zverejnila na svojej webovej stránke.

Nadácia ocenila zákon o zaistení majetku podozrivým osobám, ktorý je v súčasností v pripomienkovom konaní. Doplnila, že vďaka zákonu by mohla polícia zhabať majetok ľuďom podozrivým z trestnej činnosti. Kladne hodnotí aj zámer definovať trestný čin zneužitia a ohýbania práva, i nový trestný čin prijatia alebo poskytnutia nenáležitej výhody. Vyzdvihla tiež rýchlu reakciu pri prevalení kauzy nákupov v správe štátnych hmotných rezerv a vyvodenie zodpovednosti voči jej vtedajšiemu šéfovi Kajetánovi Kičurovi.

Zastavme korupciu poukázali tiež na poslanecký prieskum u detskej ombudsmanky Viery Tomanovej. "V parlamente sa má riešiť aj nový návrh, ktorý umožní človeka na pozícii detského ombudsmana odvolať, keďže v súčasnosti je to takmer nemožné," dodali.

Opitý Kremničan poškodil autom stromy aj strechu domu (foto)
Výsledkom desivo vyzerajúcej nehody boli traja zranení a majetkové škody. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR


Nadácia vníma tiež snahu vlády upraviť podmienky výberu nového generálneho prokurátora tak, aby sa tam dostal čestný kandidát. "Za pozitívum považujeme najmä verejné vypočutie a verejnú voľbu," zhodnotili. Na druhej strane však upozorňujú, že novela má aj veľa sporných bodov, medzi ktoré patrí otvorenie pozície pre neprokurátora bez širšej diskusie.

Matovičovej vláde nadácia vyčíta chýbajúce alebo nejasné výberové konania na niektoré pozície. Upozornila napríklad na zámer hnutia OĽaNO vymeniť všetkých 72 prednostov okresných úradov prostredníctvom priamej nominácie. Poukazuje pritom na to, že nejde o jednomyseľné rozhodnutie, výhrady má napríklad Za ľudí.

Za prešľap označila nadácia vyjadrenia premiéra k diplomovej práci Borisa Kollára (Sme rodina). Naznačujú, že podľa nich premiér môže mať v budúcnosti problém vyvodiť zodpovednosť voči vlastným ľuďom. "Premiér sa bráni, že nechce rozbíjať vládu, ktorá má dôležité posolstvo – boj proti korupcii. Asi si neuvedomuje, že vo svete sa korupcia vníma širšie. Pod definíciu korupčného alebo protispoločenského konania patrí aj podvádzanie pri štúdiu, ak niekto získa vďaka takémuto podvodu titul, z ktorého potom profituje," argumentovali.

Saková vyčíta Mikulcovi postoj k Lučanskému, ocenila prácu šéfa PZ
Milan Lučanský je muž na pravom mieste, myslí si to poslankyňa Národnej rady (NR) SR a bývalá ministerka vnútra Denisa Saková. Je podľa nej šikovným a spoľahlivým policajným prezidentom. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | TASR


Nadácia vyčíta vláde tiež "kontroverzné osoby" v Rade Úradu pre verejné obstarávanie. "Nina Komorníková má cez svojho manžela blízko k Ivanovi Kmotríkovi, Eva Hečková zase ku Kajetánovi Kičurovi. Napriek nášmu naliehaniu, aby vláda tieto členky odvolala, sú stále na svojom mieste," poznamenali.

Zastavme korupciu má výhrady aj k nomináciám na dôležité posty, napríklad Petry Krištúfkovej na post splnomocnenkyne pre podporu rodín a sociálnych vecí alebo známych šéfa Hlavného banského úradu Bohumíra Zvrškovca (nominanta SaS) na post dvoch obvodných banských úradov. Nadácia upozorňuje tiež na to, že úrad na ochranu oznamovateľov stále neexistuje. Dôvodom je, že parlament nezvolil predsedu.