Kresťania slávia sviatok dvoch najznámejších apoštolov-sv. Petra a Pavla
29 | 06 | 2020 I

Kresťania na Slovensku i vo svete slávia v pondelok sviatok dvoch najvýznamnejších apoštolov - sv. Petra a Pavla, ktorí ohlasovali evanjelium Ježiša Krista po celom vtedy známom svete.


V katolíckych kostoloch sa v priebehu dňa konajú sväté omše venované ich pamiatke a vyjadrujúce vďaku za ich pôsobenie. V rímskokatolíckej cirkvi ide o prikázaný sviatok.

Svätý Peter, pôvodným menom Šimon, sa narodil v Palestíne, v mestečku Betsaida pri Genezaretskom jazere. Ako dospelý býval v meste Kafarnaum. Bol bratom apoštola Ondreja. Keď ho Ježiš povolal za apoštola, zmenil mu meno na Peter, teda Skala, na ktorej založil svoju cirkev. Petrovi dal "kľúče od nebeského kráľovstva". Peter hlásal evanjelium najprv v Palestíne, potom v Antiochii, neskôr v Korinte a napokon v Ríme.

Svätý Pavol sa narodil v Tarze, kultúrnom a obchodnom stredisku v Malej Ázii. Pôvodne sa volal Šavol. Študoval v Jeruzaleme a stal sa veľkým prenasledovateľom kresťanov. Okolo roku 33 až 35 sa mu na ceste do Damasku zjavil Ježiš Kristus a Pavol sa stal kresťanom a misionárom medzi pohanmi. Pôsobil i na Cypre, v Malej Ázii, Macedónii, Grécku a Ríme.

Obidvaja apoštoli podľa tradície zomreli mučeníckou smrťou v Ríme, v ten istý deň, pravdepodobne okolo roku 67. Svätý Peter bol ukrižovaný dolu hlavou na Vatikánskom vŕšku. Svätý Pavol bol ako rímsky občan sťatý pri Ostijskej bráne, pochovaný je v Bazilike sv. Pavla v Ríme. Svätého Petra neskôr pochovali v bazilike, ktorú na mieste jeho umučenia dal postaviť cisár Konštantín.

O živote a pôsobení sv. Petra a Pavla sa zachovalo pomerne veľa údajov a informácií v evanjeliách, v knihe Skutky apoštolov a v spisoch cirkevných otcov.

Dvojicu apoštolov Petra a Pavla si pripomínajú aj evanjelici a veriaci iných kresťanských cirkví.

Záchranári pripomínajú dôležitosť pitného režimu počas horúcich dní
Počas vysokých teplôt netreba zabúdať na pitný režim. Pomáha predchádzať kolapsom z tepla, preto treba piť priebežne a nečakať na pocit smädu. Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | TASR