Ropa z pobrežia Mexického zálivu dostane svoju vlastnú referenčnú hodnotu
28 | 06 | 2020 I Marek Molnár

S&P Global Platts a Argus Media zavedú nové štandardy na určovanie ceny americkej ropy, pričom tým plánujú nahradiť hodnotu West Texas Intermediate (WTI), informuje portál RT.


WTI slúži ako základ, ale v skutočnosti je hlavne spojená s ropou dodávanou do skladovacieho strediska Cushing v Oklahome.

Reuters uvádza, že preprava ropy z amerického pobrežia Mexického zálivu udáva kurz prémie alebo zľavy pre sprostredkovateľa West Texas Intermediate na základe komodít vyprodukovaných v Texase, Louisiane a Severnej Dakote. Dôležitosť Cushingu však poklesla vďaka vzostupu bridlicovej ropy, pomocou ktorej sa USA opäť stali jej vývozcom.

„Obchodníci budú mať teraz možnosť nového porovnávacieho kritéria, ktoré bude odzrkadľovať celý trh na pobreží Mexického zálivu,“ uviedol pre agentúru Reuters šéf spoločnosti Argus Media, Euan Craik.

Práca na zmeny má podľa ľudí pracujúcich v zmennej prevázke aj pozitíva
Nepravidelný pracovný čas môže mať aj veľa pozitív. Podľa prieskumu spoločnosti Déhora považuje takmer 6 z 10 respondentov (58 %) za najväčšie plus práce na zmeny voľno počas bežného pracovného týždňa. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | SITA


Referenčná hodnota Argus bude podľa správy zahŕňať ropu uloženú na siedmich miestach pozdĺž pobrežia Mexického zálivu vrátane terminálu East Houston prevádzkovaného spoločnosťou Magellan Midstream Partner. Neskôr sa do zoznamu pridajú ďalšie dve miesta vrátane terminálu Corpus Christi a Nederland v Texase.

Referenčná hodnota Platts alebo AGS, bude založená na ľahkej sladkej surovej rope, ktorá je produkovaná v Permskej kotline a je dopravovaná potrubím na pobrežie Mexického zálivu.

„Cushing už niekoľko rokov neodzrkadľuje ropnú ekonomiku tohto trhu. Účastníci trhu požadujú referenčnú hodnotu, ktorá správne odráža jadro fyzického trhu na pobreží Mexického zálivu, a nie vnútrozemskú finančnú hodnotu,“ uviedol pre agentúru Reuters americký redaktor zo spoločnosti Platts Richard Swann.

Nové referenčné hodnoty sa budú usilovať o to, aby sa americká vyvážaná ropa dostala na rovnakú úroveň s ropou Brent, ktorá sa v súčasnosti používa na stanovovanie cien viac ako 50 percent ropy vyvážanej do celého sveta.

„Feťácka“ ekonomika je príliš, stačili by necelé 2 hodiny práce denne
Zdá sa vám, že pracujete priveľa? Vedci majú rovnaký názor. Výrazne menej spotreby a práce by prospelo ľuďom i planéte, pretože by to prinieslo aj ekologickú výhodu. Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | Natália Sollárová