Pri zásahu v Iraku zatkli 13 príslušníkov proiránskych milícií
26 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Iracké bezpečnostné zložky zatkli počas nočnej razie južne od hlavného mesta Bagdad 13 bojovníkov proiránskych šiitských milícií.


Tie podľa Spojených štátoch stoja za útokmi na vojenské základne v Iraku, na ktorých sú aj americkí vojaci. Informovala o tom v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na iracké bezpečnostné zdroje.

Protiteroristická jednotka podnikla vôbec prvú raziu na velitelské stanovište proiránskej frakcie Katáib Hizballáh, patriacej do Jednotiek ľudovej mobilizácie (PMU), ktoré fungujú v rámci irackej armády.

Jeden zo zdrojov uviedol, že podľa informácií tajných služieb špeciálna jednotka vnikla na základňu používanú milíciami Katáib Hizballáh, zhabala tri raketomety a zatkla 13 bojovníkov. Podľa agentúry Reuters boli medzi zatknutými osobami aj traja velitelia.

Od vlaňajšieho októbra došlo v Iraku k takmer trom desiatkam útokov na americké ciele vrátane viacerých vojenských základní, amerického veľvyslanectva v Bagdade a ropných spoločností USA. Pri útokoch zahynuli irackí, americkí a britskí vojaci.

Spojené štáty z nich obviňujú Katáib Hizballáh.

Ako pripomenula AFP, Washington vyvíjal nátlak na Bagdad, aby podnikol tvrdšie kroky voči frakcii.