Pojednávanie v kauze vraždy Kuciaka sa chýli ku koncu, myslí si prokurátor Novocký
26 | 06 | 2020 I SITA

Prokurátor Juraj Novocký verí, že hlavné pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa chýli ku koncu.


Uviedol to počas spoločnej videokonferencie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) so skupinou poslancov Európskeho parlamentu (EP). Kolíková informovala o plánovaných reformách v oblasti justície, stave právneho štátu, demokracie a dodržiavaní základných ľudských práv. Agentúru SITA o tom informoval Peter Bubla z Tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti SR (MS SR).

Poslanci s ministerkou diskutovali o už predloženom zákone o zaisťovaní majetku, novej súdnej mape a špecializácii súdov, majetkových previerkach sudcov či zmene voľby generálneho prokurátora a zriadení Najvyššieho správneho súdu. Šéfka rezortu justície poslancov ubezpečila, že žiadne z týchto opatrení nepredstavuje zásah exekutívnej do súdnej moci.

Počet chorých na akútne respiračné ochorenia stúpa
V 26. kalendárnom týždni 2020 bolo hlásených 7 235 akútnych respiračných ochorení (ARO). Chorobnosť v porovnaní s predchádzajúcim týždňom stúpla o 13 percent. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | SITA


„Zriadenie úradu pre správu zaisteného majetku je vec, ktorú sme mali spraviť už pred rokmi na základe medzinárodných odporúčaní. Takisto je volanie po zriadení Najvyššieho správneho súdu aj z radov samotných sudcov. Zmena súdnej mapy je zase odporúčaním Európskej komisie pre efektívnu justíciu,“ uviedla ministerka.

Prokurátor Juraj Novocký zároveň informoval o vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, pričom vyjadril presvedčenie, že hlavné pojednávanie sa blíži ku koncu. Novocký tiež ubezpečil, že všetky ďalšie zistenia a trestné stíhania, ktoré z vyšetrovania vraždy vyplynuli, sa vyšetrujú a venuje sa im pozornosť.

Monitorovacia skupina EP pre demokraciu, právny štát a základné slobody bola zriadená pod výborom EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci (LIBE) v nadväznosti na vraždu maltskej novinárky Daphne Caruana Galizia a vraždu Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Verejnosť sa o vražde dozvedela 26. februára 2018. Misia z EP prišla na Slovensko zatiaľ dvakrát – v marci 2018 a vo februári 2019. Jej ďalšia návšteva sa očakáva v septembri tohto roka.

Na NAKA pokračoval výsluch V. Sklenku, vypovedať bude aj na budúci týždeň
Na nitrianskej expozitúre Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) pokračoval aj v piatok výsluch bývalého sudcu Vladimíra Sklenku. Ten pred vyšetrovateľmi vypovedá už od pondelka 22. júna. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | TASR