Pentagon označil 20 spoločností, ktoré poskytujú pomoc čínskej armáde
26 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Pentagon zostavil zoznam čínskych spoločností s väzbami na čínsku armádu. Tento krok má sťažiť Pekingu prístup k americkým investíciám a technológiám, píše ft.com 


Zoznam obsahuje niekoľko entít vo vlastníctve štátu. Nachádzajú sa tu podniky, ktoré sa zaoberajú napríklad jadrovou energiou alebo letectvom. V zozname sú menované aj spoločnosti China Telecom a China Mobile, dve telekomunikačné spoločnosti so sídlom v New Yorku.

Vysoký predstaviteľ uviedol, že získanie citlivej technológie a duševného vlastníctva Čínou je „hrozbou“ pre hospodársku a národnú bezpečnosť USA. "Tento zoznam zviditeľňuje čínske armádne spoločnosti pôsobiace v USA. Informuje kongresové výbory a.... exekutívu o úlohe, ktorú môžu tieto spoločnosti zohrávať pri prenose citlivých technológií čínskej armáde,“ uviedol úradník.

Čínski predstavitelia tvrdia, že týmto krokom sa bude vyvíjať tlak na investorov, aby sa vyhli spoločnostiam, o ktorých Washington tvrdí, že ohrozujú národnú bezpečnosť. Len pred pár týždňami prezident Donald Trump povedal hlavnému dôchodkovému fondu vlády USA, aby neinvestovali do žiadnych čínskych spoločností.

Koronavírus zrazil USA „na kolená“, hovorí riaditeľ CDC
Doktor Robert Redfield hovorí, že zdravotníctvo je podfinancované, čo je veľmi zlá informácia, keďže v USA je viac ako 2,3 milióna prípadov COVID - 19 Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Medzi 20 menovaných spoločností patrí aj Huawei, čínsky výrobca telekomunikačných zariadení, o ktorom sa USA domnievajú, že pomáha Pekingu viesť kybernetickú špionáž. Uvádza tiež názov spoločnosti Hikvision, ktorý dodáva technológiu sledovania do väzenských táborov v oblasti Sin-ťiang, kde čínska vláda uväznila viac ako 1 milión etnických moslimských Ujgurov.

Minister zahraničných vecí USA, Mike Pompeo tento mesiac uviedol, že čínsky prezident Si Ťin-pching „odobril brutálnu represívnu kampaň proti čínskym moslimom.“ John Bolton, bývalý poradca pre národnú bezpečnosť, však vyhlásil, že Trump povedal Simovi, že proti táborom nemá žiadne námietky.

Roger Robinson, bývalý úradník Národnej bezpečnostnej rady, ktorý sa zasadzuje za tvrdší postoj voči Číne uviedol, že tento zoznam prispeje k hlbšiemu preskúmaniu čínskych spoločností s vojenskými väzbami na amerických kapitálových trhoch. „Úplné odpojenie americkej bezpečnostnej komunity od správcov fondov na Wall Street ... sa pravdepodobne ukáže byť neudržateľné, najmä pre ľudí z Wall Street,“ povedal Robinson, vedúci RWR Advisory Group.

Spoločnosť Google oznámila spoluprácu s médiami pri zverejňovaní ich obsahu
Spoločnosť Google vo štvrtok oznámila, že sa v budúcnosti bude usilovať uzavrieť licenčné zmluvy s médiami a po prvý raz im platiť za to, že zverejňuje ich materiál. Informovala o tom agentúra DPA. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Eric Sayers, ázijský bezpečnostný expert a spolupracovník think-tanku Center for a New American Security, uviedol, že tento zoznam by mohol zvýšiť tlak na čínsku „vojensko-civilnú fúziu“. Táto politika vyžaduje, aby sa čínske spoločnosti vyvíjajúce určité technológie, podelili o ne s armádou krajiny. Dodal, že zoznam by pomohol vláde, súkromnému sektoru a akademickej obci vykonávať náležitú kontrolu, najmä ak Pentagon pridá na zoznam ďalšie mená.

Marco Rubio, senátor na Floride, ktorý bol vedúcim hlasom za zaujatie tvrdšieho postoja k Číne, uviedol, že zoznam bol začiatkom, ale, že bol „žalostne neadekvátny“. Rubio dodal, že je dôležité, aby investori z USA dostali informácie o tom, ktoré čínske spoločnosti sa podieľajú na špionáži, porušovaní ľudských práv a širšej stratégii vojensko-civilnej fúzie.

Kroky Pentagonu prichádzajú krátko po tom, ako sa vzťahy medzi USA a Čínou v mnohých hospodárskych, bezpečnostných a zdravotných otázkach naďalej zhoršujú. Trump zaútočil na Čínu kvôli Covid-19 a obvinil Peking z globálneho rozšírenia vírusu. Minulý mesiac sa vyhrážal „prerušením ... vzťahov“ s Pekingom.

Zoznam zahŕňa aj Avic, leteckú priemyselnú spoločnosť v Číne, čínsku lodiarsku priemyselnú spoločnosť a čínsku železničnú stavebnú spoločnosť. Zoznam takisto menuje Norinco - obrannú spoločnosť a Inspur, čo je veľká IT spoločnosť zaoberajúca sa napríklad aj cloud computingom.

Začali sa rozhovory o jadrovom odzbrojení medzi USA a Ruskom. Čína sa zatiaľ nepripojí
Rozhovory sa majú začať dnes vo Viedni, pričom USA sa zúfalo snažia dostať Čínu k rokovaciemu stolu Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Mário Martinka