Hamas tvrdí, že zabratie Západného brehu by bolo "vyhlásením vojny", ktorú by Izrael „horko ľutoval“
26 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Izrael zaplatí „bezprecedentnú cenu“, ak bude pokračovať s plánmi na zabratie Západného brehu, varoval Hamas a uviedol, že tento krok bude „vyhlásením vojny“ voči Palestínčanom, informuje portál RT.


Vo videu uverejnenom vo štvrtok hovorca Hamasu Abu Obeida uviedol, že izraelské plány sú „ilegálne“ a predstavujú „najväčšiu krádež palestínskej pôdy za celé desaťročia“. Sľúbil, že Hamas, islamistická skupina, ktorú Izrael považuje za teroristickú organizáciu, bude strážiť posvätnú zem a jej ľud.

Obeida uviedol, že organizácia nerobí veľa vyhlásení, ale chce jasne uviesť, že „považuje toto rozhodnutie za vyhlásenie vojny proti nášmu palestínskemu ľudu“. Dodal, že Izrael by „to mohol horko oľutovať“, keby pokračoval v zabratí a že „zaplatia bezprecedentnú cenu.“

"Po prvý raz v histórii zrušili každoročnú púť do Mekky", klamali médiá
Bola moslimská púť do Mekky (Hadždž) zrušená kvôli Covid-19 po prvý krát v histórii? Nie, ak uprednostníte fakty pred týmto chytľavým titulkom. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Marek Molnár


V pondelok ďalší vysoko postavený predstaviteľ Hamasu prehlásil, že izraelský projekt by mal byť „konfrontovaný s odporom vo všetkých formách“ a vyzval na jednotu s Palestínskou samosprávou napriek rozdielom medzi nimi.

Cieľom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua je začať postupne zaberať časti Západného brehu Jordánu, kde žije od 420 000 židovských osadníkov od 1. júla ako súčasť americkej „vízie mieru“. Palestínčania tento plán odmietli.

Organizácia Spojených národov nedávno toto rozhodnutie odsúdila, označila Netanjahuov plán za „nezákonný“ a vyjadril poľutovanie nad tým, že USA túto politiku podporili. EÚ varovala pred možnou „odvetou“ pre Izrael a vyhlásila, že bude pracovať na „odradení od akejkoľvek možnej iniciatívy smerom k anexii“.

Pri zásahu v Iraku zatkli 13 príslušníkov proiránskych milícií
Iracké bezpečnostné zložky zatkli počas nočnej razie južne od hlavného mesta Bagdad 13 bojovníkov proiránskych šiitských milícií. Čítať ďalej
26 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR