Údery bleskov zabili za jediný deň najmenej 104 ľudí
25 | 06 | 2020 I TASR

Vo vetre s veľkou rýchlosťou utrpelo zranenia niekoľko ďalších ľudí a prudký lejak rúcal stromy, elektrické stĺpy, domy so slamenými strechami a dočasné prístrešia.


Najmenej 104 ľudí zabili údery bleskov počas silných monzúnových búrok, ktoré vo štvrtok postihli východoindický štát Bihár a severoindický štát Uttarpradéš. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľov.

V rôznych okresoch Biháru zahynulo 83 ľudí. "Úmrtia boli hlásené hneď po príchode monzúnu (vetra) do Biháru a susedných oblastí. Obeťami sa stali väčšinou farmári alebo bezdomovci, ktorí sa zdržiavali vonku," povedal Umeš Singh, predstaviteľ z krízového štábu v štátnom hlavnom meste Patna.

Vo vetre s veľkou rýchlosťou utrpelo zranenia niekoľko ďalších ľudí a prudký lejak rúcal stromy, elektrické stĺpy, domy so slamenými strechami a dočasné prístrešia. Po búrkach hlásilo úmrtia 23 z 38 okresov v Biháre, pričom najviac mŕtvych, 13, oznámil okres Gopalgandž. Ranených liečia v nemocniciach.

SHMÚ vydal pre celé územie SR na piatok výstrahu prvého stupňa pred búrkami
Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozorňuje na búrky, ktoré v piatok (26. 6.) zasiahnu celé územie Slovenskej republiky. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | TASR


Údaj 83 mŕtvych predstavuje najvyšší počet úmrtí spôsobených bleskami za jediný deň v Biháre za posledné roky. V tomto regióne zahynú každý rok po údere blesku počas búrky desiatky ľudí. Takéto búrky v monzúnovom období, ktoré trvá od júna do septembra, sú v Indii bežné.

V dvoch nedávnych rokoch, 2015 a 2017, zaznamenal štát Bihár vyše 50 mŕtvych po údere blesku za jediný deň. Ďalších 21 úmrtí za podobných okolností hlásili vo štvrtok v piatich okresoch susedného štátu Uttarpradéš.

Počet obetí na životoch v prudkých búrkach pravdepodobne stúpne, pričom predstavitelia zhromažďujú aj podrobnosti o škodách zo všetkých postihnutých okresov v oboch štátoch. Meteorologická služba predpovedá v nasledujúcich dňoch v Indii ďalšie búrky.

Malachovský oznámil koniec kariéry! Operný spevák po dvoch rokoch priznal, že trpí sklerózou multiplex
Úspešný operný spevák Martin Malachovský (52), manžel moderátorky Ivety Malachovskej (54), opúšťa Slovenské národné divadlo. Dôvodom je drvivá diagnóza sklerózy multiplex, na ktorú sa u neho prišlo už pred dvoma rokmi. Od tej doby sa jeho stav... Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Timotej Dudka