Pellegrini je nabudený ako mladý junák
25 | 06 | 2020 I Arpád Németh

Kým Fico vysedáva po kávičkách s dievčencami, objavil sa nový bača sociálnej demokracie.


Ešte ani nemá založenú stranu a už Peter Pellegrini ide nekompromisne po stopách svojho predchodcu. Jeho tlačová beseda k zhodnoteniu 100 dní súčasnej vlády sa dá hodnotiť ako poklona svojmu učiteľovi.

„Musím túto vládu označiť ako vládu veľkého sklamania, vládu amaterizmu a vládu nesplnených sľubov,“
Táto vláda je plná sklamania, amaterizmu a nesplnených sľubov, povedal Pellegrini (aktualizácia)
Podľa Pellegriniho pravdepodobne ešte žiadna vláda v histórii SR nedokázala spraviť zo svojho vlastného programového vyhlásenia vlády tak rýchlo zdrap papiera a trhací kalendár. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA
situáciu trefne expremiér. Avšak zaujímavejší odkaz sa skrýval v pasáži, kde hovoril o tom, že v septembri by sa mohol stať v parlamente najsilnejším opozičným poslaneckým klubom.

Rozoberme si teda počty: Smer-SD získal 38 kresiel, ĽSNS 17. Aby bola Pellegriniho opozičná frakcia tou najsilnejšou v terajšom zložení NRSR, musel by okrem svojej súčasnej „jedenástky“ získať ešte deväť poslancov. Klub mu zrejme neprejde, aspoň podľa väčšiny vyjadrení súčasných vládnych poslancov, ale aj tak by to celkom slušne preskupilo pomery v parlamente. Zvlášť ak možnú spoluprácu s ním jasne nevylúčili viacerí, aj súčasní koaliční politici.

Koalíciu diplomom nerozbiješ
Boris Kollár nie je Andrej Danko a politickí trpaslíci len ukazujú svoju nemohúcnosť. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Aneta Leitmanová

Ak teraz Pellegrini cíti takúto silu, evidentne sa muselo na pozadí udiať viacero vecí.

Zákulisné dohovory už asi prebehli s ďalšími smeráckymi poslancami a zrejme aj s hýbateľmi celej našej politiky – s oligarchami. Nevedno síce, čo to mecenáši politických strán hrajú na viacero frontov a sľúbili už peniažky okrem dohorievajúceho Fica aj Pellegrinimu, ale existuje tu takáto veľká pravdepodobnosť.

Malo by to logiku. Fico bol v podstate na odpis už pred voľbami a čakalo sa len na volebný výsledok, kde z pohľadu počtu preferenčných krúžkov jasne vyšiel víťazne Pellegrini a jeho frakcia. A bol to aj dôsledok toho, že zatiaľ čo Fico celý čas vystupoval ako hlavný bača, ktorý vedie svoje stádo ovečiek na pastvu, poslednú dobu sa sám správal skôr ako taká zmätená ovečka.

Pellegrini tak získal jasný preferenčný náskok a rozhodol sa ho využiť. A pokým Fico teraz vysedáva po kávičkách s dievčencami a hľadá si vlastný domov, objavil sa nový bača sociálnej demokracie.

Lukašenko obvinil Poľsko a Rusko zo zasahovania do augustových volieb
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko vo štvrtok obvinil Rusko a Poľsko zo zasahovania do nadchádzajúcich prezidentských volieb v Bielorusku. Kremeľ však tieto tvrdenia promptne odmietol, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR