Miestne podniky zažalovali Seattle kvôli autonómnemu táboru, ktorý viedol k „nekontrolovateľnému násiliu“
25 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Viac ako tucet podnikov vedie mesto Seattle k súdu kvôli manipulácii s „autonómnou“ zónou bez polície, ktorá vznikla pred viac ako dvoma týždňami, pričom tvrdia, že mesto nedokázalo udržať základnú verejnú bezpečnosť, informuje portál RT.


Podniky tvrdia, že mestská vláda pozerala iným smerom, keď demonštranti prevzali začiatkom tohto mesiaca oblasť so šiestimi blokmi po tom, ako polícia opustila stanicu východného okrsku.

Táto oblasť bola zo začiatku označovaná ako autonómna zóna Capitol Hill (CHAZ), ale neskôr bola nazvaná ako Protest Capitol Hill Obsazed Protest (CHOP). Tábory boli po chvíli zasiahnuté zločinom, vandalizmom a násilím.

Starostka Jenny Durkanová pôvodne nazývala protest „pokojným vyjadrením kolektívneho smútku našej komunity“, od tej doby sa však zaviazala obnoviť poriadok. Avšak jej zmeny sa zdajú byť príliš malé a oneskorené pre podniky, ktoré sa už začali venovať žalobe.



„Mesto sa namiesto toho, aby sa snažilo obnoviť poriadok a chrániť obyvateľov a vlastníkov nehnuteľností v rámci CHOP, rozhodlo aktívne podporiť a umožniť okupáciu CHOP,“ uvádza sa v žalobe.

Policajti diskutovali o vraždení "ne**ov" a tak ich vyhodili
Traja policajti v Severnej Karolíne prišli o prácu po náhodnom zaznamenaní jich kontroverzných rozhovorov, v ktorých hovoria o „zabití n****v“ a tiež vyzývajú na novú občiansku vojnu, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Marek Molnár


V stredu podaná právna sťažnosť ďalej poznamenáva, že „násilie, vandalizmus, nadmerný hluk, užívanie drog na verejnosti a iné trestné činy v susedstve nekontrolovateľne rastú“ a že neochota mesta reagovať viedla k „odstráneniu základnej verejnej bezpečnosti“ v oblasti.

Navrhovatelia žaloby síce podporujú protirasistické a protiteroristické posolstvo demonštrantov, ale uviedli, že tábor, okolo ktorého sú barikády a niekedy aj ozbrojené stráže, zablokoval prístup verejnosti k svojim podnikom. Žiadajú náhradu škody za ušlý obchod a škodu na majetku.

Aj keď sa tábor zmenšil, zostávajúci demonštranti sa pripravujú na stretnutie s mestom. Skupina posilnila barikády okolo východného okrsku a prisľúbila, že dobrovoľne neodídu. Durkanová začiatkom tohto týždňa oznámila, že sa polícia vráti do susedstva, uviedla však, že to urobia pokojne.

Hovorca starostky uviedol, že predstavitelia mesta sa snažili rokovať s demonštrantmi v nádeji, že nájdu „cestu vpred“, ktorá „zaistí bezpečnosť ľudí“.

USA rozšírili obžalobu voči Julianovi Assangeovi
Americké úrady rozšírili text obžaloby voči zakladateľovi WikiLeaks Julianovi Assangeovi. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR