Masívne výbuchy po útoku izraelských stíhačiek v centrálnej Sýrii (VIDEO)
24 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Damask obvinil Izrael z lecekých útokov, ktoré zasiahli niekoľko vojenských základní v strednej a južnej Sýrii, informovali sýrske štátne médiá. Videá na sociálnych médiách ukazujú obrovské výbuchy, píše rt.com


Izrael v stredu zamieril na niekoľko oblastí v mestách Salamiyah a Saburah, uviedla Sýrska armáda a dodala, že jej protivzdušná obrana zostrelila „veľké množstvo“ nepriateľských rakiet, ale niektoré zasiahli svoje ciele a spôsobili „obmedzené materiálne škody“.



Podľa množstva výbuchov sa zdá, že jedným z cieľov bol sklad streliva.



Salamiyah sa nachádza v provincii Hama v strednej Sýrii, na diaľnici vedúcej z Homsu smerom na Raqqu, čo bolo bývalé „hlavné mesto“ teroristov z Islamského štátu (IS, predtým ISIS), ktoré v súčasnosti držia kurdské milície podporované USA.

Útok na mesto Hama nasledoval po útokoch na provincie As-Suwayda a Deir ez-Zor v utorok večer. Útoky viedli k dvom zabitým vojakom, niekoľkým zraneným a materiálnym škodám, informovala tlačová agentúra SANA. Armáda tiež uviedla, že útok na Deir ez-Zor prišiel z východu Palmyry a cielil na pozície pozdĺž diaľnice M20 medzi mestami Sukhnah a Deir ez-Zor. Útočník nebol identifikovaný.



Izrael začal s leteckými a raketovými útokmi proti iránskym cieľom v Sýrii, ale Tel Aviv nemá vo zvyku takéto útoky priznať. Vláda v Damašku obvinila izraelské lietadlá z používania civilných lietadiel ako ľudských štítov na to aby prenikla sýrskou protivzdušnou obranou.

Vedci tvrdia, že vakcína na Covid-19 nemusí fungovať v prípade ohrozených starších ľudí
Výbor Snemovne lordov vyhlásil, že deti možno budú musieť byť zaočkované, aby ochránili svojich starých rodičov, píše theguardian.com Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | Mário Martinka