Kim Čong-un „pozastavuje“ plány na vojenskú akciu proti Južnej Kórei
24 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Deeskalácia napätia prichádza po sérii severokórejských provokácií


Severná Kórea tvrdí, že Kim Čong-un pozastavil plány na vojenskú akciu proti Južnej Kórei, čo znamená, že v posledných týždňoch došlo k náhlemu odklonu od mnohých hrozieb a provokácií zameraných na Soul. Severokórejský diktátor prijal rozhodnutie na stretnutí Ústrednej vojenskej komisie krajiny, ktorá sa konala v utorok prostredníctvom videokonferencie, píše ft.com

„Na predbežnom stretnutí [komisia] zhodnotila súčasnú situáciu a pozastavila vojenské akčné plány proti Juhu,“ informovala Kórejská centrálna tlačová agentúra. Ďalšie vysvetlenie nebolo poskytnuté. Politický obrat nastal po tom, čo tento mesiac Pyongyang prerušil všetku diplomatickú a vojenskú komunikáciu so Soulom, ako aj horúcu linku s juhokórejským prezidentským úradom.

Minulý týždeň vybuchla medzikórejská styčná kancelária nachádzajúca sa v blízkosti demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje polostrov, čoho výsledkom bolo zničenie rodiacej sa diplomatickej základe. Táto kancelária bola vytvorená ako súčasť pokusov o zblíženie Kima a Moon Jae-ina, juhokórejského prezidenta.

Mnoho pozorovateľov Severnej Kórei očakávalo, že cyklus provokácií bude eskalovať v snahe prinútiť prezidenta Donalda Trumpa, aby urobil ústupky v súvislosti s ekonomickými sankciami a znovu začal pozastavené jadrové rozhovory. Leif-Eric Easley, odborník na Severnú Kóreu na Univerzite Ewha Womans v Soule, varoval, že zatiaľ čo v provokáciách môže dôjsť ku „krátkej pauze“, Pyongyang čoskoro obnoví vojenské operácie, ktorých cieľom má byť odradenie zahraničných útokov. "Namiesto toho, aby podnikli kroky v DMZ ( demilitarizovaná zóna ), miesto kde sa všetci pozerajú, má Kimov režim tendenciu robiť asymetrické pohyby s využitím prvku prekvapenia," uviedol.

USA využili samit o kontrole jadrových zbraní s Ruskom, aby "zahanbili" Čínu
Pri presadzovaní možnosti bilaterálnej dohody s Ruskom sa USA zaujímali iba o predstavenie lacnej propagandy, ktorá zaútočila na Čínu, pričom vyhliadky na dohodu New START vyzerajú pochmúrne, informuje portál RT. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Soo Kim, bývalá analytička CIA, pracujúca v spoločnosti Rand Corporation, uviedla, že Kimove oznámenie neznamená, že Severná Kórea zmierňovala svoj postoj. „Je efektívnejšie, aby Severná Kórea vyprovokovala a deeskalovala ( situáciu ) a dala svojim oponentom priestor na dýchanie... toto by určite nemal byť čas na odpočinok,“ povedala.

Nové satelitné snímky zverejnené v stredu naznačujú, že obchodné toky medzi Čínou a Severnou Kóreou sa pomaly opäť zvyšujú. Rozhodnutie Pchjongjangu zatvoriť hranice kvôli obavám z koronavírusu spôsobilo hospodárstvu Severnej Kórei vážne problémy. Zábery z 15. júna ukazujú, že 16 nákladných automobilov čaká na prechod cez čínsku hranicu v Dandongu a na most spájajúci mesto so severokórejským mestom Sinuiju.

„Pretože každý obrázok predstavuje iba jediný okamih v čase, nie je možné zistiť, či bola hranica v posledných týždňoch rušnejšia alebo či je zaznamenaná aktivita typická pre súčasnú situáciu, ale vidíme viac nákladných automobilov, ako v minulosti...,“ Povedal Martyn Williams, analytik pracujúci pre Washingtonský think-tank, 38 North.

Izraelský spyware je namierený proti marockému novinárovi, tvrdí Amnesty International
Amnesty International tvrdí, že telefón Omara Radiho bol v Maroku infikovaný softvérom Pegasus Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Mário Martinka