Gröhling chce počkať, ako dopadne prešetrenie Kollárovej diplomovej práce
24 | 06 | 2020 I SITA

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) chce počkať, ako dopadne prešetrenie diplomovej práce predsedu Národnej rady SR (NR SR) Borisa Kollára (Sme rodina).


Zdržanlivá je aj šéfka rezortu kultúry Natália Milanová (OĽaNO, ktorá tomu chce dať čas, aby sa s Kollárovou záverečnou prácou oboznámila. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) zdôraznil, že pokiaľ sa preukáže, že bol porušený zákon, tak by mal predseda parlamentu vyvodiť politickú zodpovednosť. Všetci traja to povedali po dnešnom rokovaní vlády.

Gröhling sa chce tejto téme venovať, no potrebuje sa s predsedom parlamentu stretnúť. „Nechcem tomu dávať politický segment a cez médiá posielať nejaké odkazy. Určite však chceme vrátiť vážnosť titulom," ozrejmil. Potvrdil, že neexistuje jednotný systém, ktorý by stanovoval, aké percento zhody s inými prácami je tolerované. „Boris Kollár je rovný človek, ktorý sa ku všetkým problémom postavil čelom. Verím, že aj k tomuto sa takto postaví, vysvetlí to a vyvodí nejakú politickú zodpovednosť," uviedol minister. Na otázku, či by mal odstúpiť z funkcie predsedu parlamentu, však neodpovedal.

Doplnil, že rezort školstva poslal na Stredoeurópsku vysokú školu v Skalici, kde získal Kollár svoj magisterský titul, kontrolu. Kontrola sa podľa jeho slov vykonáva od minulého mesiaca a jej výsledky nateraz nie sú známe.

Ak B. Kollár prácu nevysvetlí, Za ľudí bude trvať na vyvodení zodpovednosti
Strana Za ľudí kritizuje plagiátorstvo a podvádzanie pri záverečných prácach. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | TASR


Šéfka rezortu kultúry Natália Milanová (OĽaNO) si taktiež myslí, že Kollár by mal vyvodiť nejakú zodpovednosť. Počká si, ako sa k tomu líder hnutia Sme rodina postaví. Nebude ho však vyzývať na odstúpenie. „Je to ešte čerstvé a sme pod tlakom emócií. Dajme tomu čas, aby sme si aj my mohli pozrieť jeho prácu a potom k tomu zaujmeme nejaké stanovisko," priblížila Milanová. O túto oblasť školstva je podľa jej slov potrebné začať sa intenzívne zaujímať, pretože to nie je jediný úkaz, ale deje sa to v tisícoch.

Minister vnútra Roman MIkulec (OĽaNO) to označil za vec Borisa Kollára. „Momentálne nemám dostatok informácií, na základe ktorých by som vedel vyhodnotiť či to je plagiát. Pokiaľ sa preukáže, že bol porušený zákon, tak by mal vyvodiť politickú zodpovednosť," ozrejmil minister vnútra.

K odstúpeniu z funkcie predsedu parlamentu dnes Kollára vyzval minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovský (OĽaNO). Kollár by mal podľa neho vyvodiť politickú zodpovednosť, pretože takýto problém nie je možné prejsť mlčaním. Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v tejto súvislosti pred rokovaním vlády uviedol, že problematiku nemá naštudovanú, a preto sa k nej nebude vyjadrovať.

Opačný názor zastáva minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak, ktorý je zároveň podpredsedom hnutia Sme rodina. Podľa jeho slov totiž Kollár v utorok 23. júna dostatočne preukázal, že jeho diplomová práca je v poriadku a splnila všetky podmienky, na základe ktorých ho bolo možné pripustiť k obhajobe jeho záverečnej práce.

Podnikateľské prostredie na Slovensku čakajú veľké zmeny
Ako po rokovaní vlády uviedol premiér Igor Matovič, ekonomika je aktuálne na prahu najväčšej ekonomickej krízy od druhej svetovej vojny. Čítať ďalej
24 | 06 | 2020 | SITA


Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš na tlačovej konferencii z 23. júna informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a témou jeho diplomovky bola „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“.

Samotný Kollár v reakcii odmietol, že by bola jeho diplomová práca plagiátom. Nevidí preto dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti. Zdôraznil, že prácu písal sám, a to niekoľko mesiacov.