Trump hrozí vandalom, ktorí poškodili sochu Andrewa Jacksona, že skončia vo väzení
23 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump varoval pred tvrdými dôsledkami pre kohokoľvek, kto bude poškodzovať sochy alebo pamiatky vo Washingtone. Podľa jeho slov môžu vandali stráviť až desať rokov vo väzení,informuje portál RT.


"Mnoho ľudí bolo zatknutých v DC za hanebný vandalizmus v Lafayette Parku, veľkolepej sochy Andrewa Jacksona," uviedol Trump v pondelok večer.

"Hrozí vám 10 rokov vo väzení podľa zákona o ochrane veteránskych pamätníkov. Majte sa na pozore!" pohrozil americký prezident vo svojom príspevku na Twitteri.



Demonštranti sa zišli v Lafayette Parku neďaleko Bieleho domu v pondelok, aby sa pokúsili zvrhnúť Jacksonovu sochu a posprejovať historický kostol sv. Jána. Na ochranu obidvoch miest boli zaslané policajné posily. Videá zdieľané na sociálnych sieťach ukazujú konflikty medzi demonštrantmi a orgánmi činnými v trestnom konaní.







Uprostred potýčok došlo k niekoľkým zatknutiam, ako to je možné vidieť aj na záznamoch z protestov.



Aktivisti, inšpirovaní podobným úsilím ako v Seattli, sa tiež pokúsili založiť nový autonómny tábor, ktorý sa nazýva „autonómna zóna Čierneho domu“ (BHAZ), pričom je menej ako dva kilometre od Bieleho domu.



Trump predĺžil zákaz imigrácie do USA až do konca roka
Americký prezident Donald Trump predĺžil až do konca roka platnosť zákazu vydávania víz pre zahraničných pracovníkov v niektorých kľúčových oblastiach hospodárstva. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR