Rezort hospodárstva spustil aplikáciu na získanie dotácie na nájmy pre zatvorené prevádzky
23 | 06 | 2020 I SITA

Ako prví môžu o pomoc žiadať podnikatelia z Prešovského kraja.


Ministerstvo hospodárstva SR spustilo v utorok o 11:00 aplikáciu na získanie dotácie na nájmy pre zatvorené prevádzky. Ako ďalej na tlačovej besede informoval podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík, ako prví môžu o pomoc žiadať podnikatelia z Prešovského kraja.

Následne bude každý deň vyčlenený pre jeden kraj. Ako druhí sa dostanú na rad podnikatelia z Banskobystrického kraja, potom z Košického, Žilinského, Nitrianskeho, Trenčianskeho, Trnavského a ako poslední z Bratislavského kraja.

"Všetci nájomcovia prihláste sa a všetci prenajímatelia spolupracujte," odkázal dotknutým firmám minister. Podľa neho majú k dispozícii dostatok finančných prostriedkov a sú technicky pripravení. Žiadosti bude možné podávať do konca novembra tohto roka, pričom pre poskytnutie dotácie sa nebude zohľadňovať termín podania žiadosti.

Pellegriniho odchod už rozhádal aj Mladých sociálnych demokratov (aktualizácia)
Občianske združenie Mladí sociálni demokrati (MSD) opúšťa polovica predsedníctva, krajskí koordinátori a výrazný počet členov a sympatizantov. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | SITA


Pre koronakrízu muselo byť podľa odhadov zatvorených približne 50-tis. predajní a 20-tis. reštaurácii. "Vláda robí, čo je v jej silách, naozaj sa snažíme na všetkých frontoch pomáhať podnikateľom, ktorí skutočne nemôžu za to, čo nás postihlo," konštatoval Sulík.

Podľa neho bola mimoriadne náročná najmä technická príprava aplikácie. Verí pritom, že systém bude napriek avizovanému náporu žiadostí fungovať. "Spravili sme všetko preto, aby sme v krátkej dobe vybavili veľkú väčšinu žiadostí," uviedol minister s tým, že peniaze by podnikatelia mali dostať v priebehu niekoľkých dní.

Ako doplnila jeho poradkyňa Jana Kiššová, o dotáciu žiada prenajímateľ, ktorý sa prihlási na Ústredný portál verejnej správy. Vo formulári vyplní potrebné dáta, ktoré si dopredu dohodol s nájomcom a formulár odošle do elektronickej schránky nájomcu.

Poslanec OĽaNO podal trestné oznámenie na poslanca Mazureka za podnecovanie rasovej nenávisti
„Pred pár dňami sa stal tragický incident vo Vrútkach, ktorý pobúril celé Slovensko a mal aj svoje obete. V ten deň napísal poslanec Mazurek vo svojom statuse na sociálnej sieti nepravdivo, že útočníkom bol Róm," priblížil dôvod podania trestného... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | SITA


Ten bude mať 48 hodín, aby dáta overil a dodal na žiadosť elektronický podpis. Následne pôjde formulár späť prenajímateľovi, ktorý ho taktiež elektronicky podpíše. Až potom putuje žiadosť na ministerstvo a do systému na spracovanie.

Kiššová podnikateľom odporučila, aby si prezreli informácie, ako aj návody a príručky, ako treba postupovať, zverejnené na webovom sídle rezortu. Keďže očakávajú okolo 70 až 100-tis. žiadostí a obávali sa, aby takýto nápor systém zvládol, vytvorili harmonogram podľa krajov.

Keď sa vystriedajú všetky kraje, celý postup sa zopakuje a po opadnutí prvotného náporu sa už podľa poradkyne budú môcť hlásiť všetci. Spolu so Sulíkom apelovali na podnikateľov, aby boli ohľaduplní a skutočne sa hlásili podľa krajov. Inak ich žiadosť síce bude prijatá, ale nebude spracovaná.

Strana Za ľudí diskutuje o svojom vedení, Kiska možno z funkcie neodíde
Diskusia o vedení strany Za ľudí pokračuje, podľa informácií TASR je naďalej v hre aj možnosť, že exprezident SR Andrej Kiska ostane na jej čele. Kiska na otázku TASR, či nevylučuje takúto možnosť, odpovedal, že "všetky varianty sú... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | SITA


Ministerstvo hospodárstva SR pripravilo dotáciu na nájomné na zmiernenie ekonomických následkov v dôsledku obmedzení súvisiacich s pandémiou Covid-19. Novelu zákona o poskytovaní dotácií schválili poslanci 9. júna, následne ju podpísala prezidentka a 17. júna odobrila Európska komisia aj slovenskú schému pomoci. Štát pomoc odhaduje na 200 mil. eur. Finančné prostriedky budú uvoľnené z kapitoly rezortu financií a z Všeobecnej pokladničnej správy.

Návrh je postavený na dobrovoľnosti, na dohode prenajímateľa a nájomcu. "Dotáciu na nájomné možno poskytnúť nájomcovi vo výške, v akej bola poskytnutá zľava z nájomného na základe dohody medzi prenajímateľom a nájomcom, najviac však vo výške 50 % nájomného za obdobie sťaženého užívania," uvádza sa v novele. Súčasne platí, že výška dotácie nesmie presiahnuť polovicu nájomného. Nájomcovi sa taktiež umožňuje zaplatiť zostávajúce nájomné najviac v 48 rovnako vysokých mesačných splátkach.

(aktualizované) Poslankyňa Krištúfková je plagiátorka horšia ako Andrej Danko, tvrdí Beblavý! (video)
Poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) Petra Krištúfková (Sme rodina) okopírovala celú svoju bakalársku prácu. Vo svojom profile na sociálnej sieti na to upozornil ekonóm a bývalý predseda strany Spolu - občianska demokracia (Spolu) Miroslav Beblavý.... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA