Kollár odmietol obvinenia, že je jeho diplomová práca plagiátom
23 | 06 | 2020 I SITA

"Pri teste originality vyskočila zhoda mojej diplomovej práce 24,45 percenta s inými prácami. Do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva,“ vysvetlil Kollár.


Predseda Národnej rady SR (NR SR) Boris Kollár (Sme rodina) odmietol obvinenia mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia (Spolu), že jeho diplomová práca je plagiát. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii v budove NR SR. Nevidí v tejto súvislosti dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti. Zdôraznil, že prácu písal sám, a to niekoľko mesiacov.

„Zo strany Spolu som bol obvinený, že moja diplomovka je plagiát a som rovnaký ako Danko (bývalý predseda parlamentu Andrej Danko, pozn. SITA), čo absolútne odmietam. Pri teste originality vyskočila zhoda mojej diplomovej práce 24,45 percenta s inými prácami. Do 30 percent je to bežná prax, ktorá sa uznáva,“ vysvetlil Kollár.

Polícia vedie v súvislosti s Kiskovými videami dve samostatné konania
V súvislosti s kauzou pozemkov vo Veľkom Slavkove anonym zverejnil na internete tri videá. Vyplýva z nich, že Kiska mal vedieť o podvodoch s pozemkami. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | TASR


Poukázal taktiež na to, že bol obvinený z nesprávneho ‚nezdrojovania‘. „Na konci mojej práce je zoznam použitej literatúry a v práci sú správne citácie. Možno som spravil nejaké drobné chyby, za ktoré sa ospravedlňujem, ale stojím si za tým, že som citoval a zdrojoval správne, a tak som bol pripustený k záverečnej skúške, ktorú som obhájil,“ priblížil šéf zákonodarného orgánu. Pre ďalšie otázky k tejto téme novinárom odporučil kontaktovať vysokú školu, na ktorej svoju diplomovú prácu obhájil.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš dnes na tlačovej konferencii informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a témou jeho diplomovky bola „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“.

Nemôžeme na Slovensku dopustiť šírenie nenávisti a opakovanie histórie, tvrdí Kollár
Nemôžeme dopustiť, aby sa na Slovensku šírila nenávisť a aby sa opakovala história. Treba si pripomínať odkaz hrdinov padlých v boji proti fašizmu. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | TASR


Minďaš, ktorý je v súčasnosti rektorom Stredoeurópskej vysokej školy v Skalici, v roku 2019 viedol aj bakalársku prácu poslankyne Národnej rady SR za hnutie Sme rodina Petry Krištúfkovej, ktorá mala taktiež svoju prácu kompletne okopírovať. Upozornil na to dnes ekonóm a bývalý predseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

Krištúfková reagovala na Beblavého písomným stanoviskom, v ktorom tvrdí, že považuje za nekorektné, ak Beblavý porovnáva jej bakalársku prácu s rigoróznou prácou Andreja Danka. Podľa nej je potrebné si uvedomiť, aké nároky sú kladené na bakalárske, magisterské štúdium a na samotnú rigoróznu prácu.

„Sú to rôzne stupne vysokoškolského vzdelania, ktoré majú absolútne nezrovnateľné požiadavky, pretože pri bakalárskej práci, teda pri ukončení prvého stupňa vysokoškolského vzdelania sa očakáva preukázanie priemerných vedomostí, uplatniť svoje schopnosti pri ich zhromažďovaní a spracovaní základnej odbornej literatúry,“ uviedla Krištúfková.

Fico vyzval Pellegriniho na odchod z vedenia NRSR, nahradiť ho má Blanár
Predseda Smeru-SD Robert Fico vyzval Petra Pellegriniho, aby sa vzdal funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Smer-SD mieni na post navrhnúť Juraja Blanára. Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | SITA