Diaľnica medzi Bratislavou a Košicami bude hotová o pol roka skôr
23 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Po desaťročiach čakania a politických sľubov bude diaľnica medzi Bratislavou a Košicami konečne realitou. Stane sa tak vďaka Maďarsku a to dokonca s polročným predstihom. Slovensko tak už nebude jedinou krajinou v EÚ, ktorá nemá diaľnicou prepojené dve najväčšie mestá. 


Maďarsko totiž už v decembri minulého roka dokončilo výstavbu cesty pri Bratislave a do jedného roka by malo otvoriť aj napojenie na Košice. Vďaka 60-kilometrovému úseku medzi Miškovcom a hranicami Slovenska, ktorý bude neskôr napojený na rýchlostnú cestu z Milhoste smerom do Košíc, pôjde o vôbec prvú skompletizovanú diaľnicu zo západu na východ. 

O tom, že ku skompletizovaniu diaľnice dôjde o pol roka skôr ako sa pôvodne predpokladalo, informujú Hospodárske noviny. Pôvodne mal byť totiž projekt hotový až začiatkom roka 2022 no podľa dostupných informácií sa tak udeje už koncom augusta 2021, potvrdil to András Hideg, hovorca maďarského ministerstva dopravy. 

Po smrti pacientky vydali pobočky ÚDZS dve protichodné správy z vyšetrovania
Po náhlej smrti 19-ročnej pacientky v lučeneckej nemocnici sa jej rodičia obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Problémy nastali vtedy, keď jedno vyšetrovanie ukázalo, že nemocnica nepochybila a druhé pochybenia našlo. ... Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


K prepojeniu východu so západom by mali pomôcť aj štyri pruhy diaľnice M15, ktorá sa končí pri obci Rajka. Cesta by mala vodičom priniesť polhodinovú úsporu a taktiež odklon časti premávky na slovenských diaľniciach. 

Na Slovensku sa pritom pri spojazdnení diaľnice D1 z Bratislavy do Košíc, kde zostáva dokončiť úsek pri Ružomberku, po novom hovorilo o roku 2026. Maďari sú tak k finalizácii cesty oveľa bližšie. Podľa Hidega sú dva stavané úseky rozpracované na 30 percent a ďalší na 50 percent. 60-kilometrová cesta bude stáť pol miliardy eur a Maďarsko túto sumu dostalo z EÚ. 

Andrej Babiš: „Počúvajte matku zem a otca slnka!“ (VIDEO)
Český premiér Andrej Babiš pravidelné nedeľné okienko netradične zafarbil do zelenej. Ohlásil sa totiž uprostred prírody s kapucňou cez hlavu a do svojich tém zaradil slnovrat, matku zem a otca slnka, píše spravodajský portál... Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Timotej Dudka