V Stuttgarte výtržníci napadli políciu a vyrabovali obchody (VIDEO)
22 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Viac ako tucet policajtov bolo cez noc zranených po tom, ako vypukli nepokoje v nemeckom meste Stuttgart, kde výtržníci poškodili a vyplienili obchody, informuje portál RT.


Podľa polície vypukli nepokoje okolo polnoci, keď policajti vykonávali kontrolu v centre mesta v súvislosti s podozrením z drogovej trestnej činnosti. Skupiny ľudí začali konfrontovať políciu „veľmi agresívnym spôsobom“, pričom do nich hádzali kamene a rozbíjali hliadkové autá. Viac ako tucet policajtov bolo zranených.



"Situácia je úplne mimo kontroly," uviedol v nedeľu hovorca polície.



Výtržníci nosili kukly a iné predmety na zahalenie tváre. Zamerali sa na mnoho rôznych obchodov v tejto oblasti, rozbíjali okná a rabovali. Medzi zariadeniami bolo poškodených niekoľko obchodov so smartfónmi, obchod s odevmi a zmrzlináreň.

Tento chaos trval niekoľko hodín, kým sa po upovedomení polície neposilnili a následne sa k nim začlenila helikoptéra. Zadržaných bolo viac ako 20 osôb.



Proti rasizmu a brutalite v posledných týždňoch zažili mnohé krajiny vrátane Nemecka protesty. Demonštrácie vyvolala smrť neozbrojeného černocha Georga Floyda pri pokusoch o zatknutie bieleho policajného dôstojníka v USA. Po mierových zhromaždeniach nasledovali nepokoje a rabovanie vo veľkých amerických mestách.

Policajt v New Yorku použil na civilistu nelegálny škrtiaci chvat
Policajtovi v americkom štáte New York bola pozastavená funkcia bez možnosti plynutia platu po tom, ako v mestskej časti Queens použil na jedného Afroameričana nelegálny škrtiaci chvat. V pondelok o tom informovala agentúra DPA. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR