Počas mierového úsilia uniesol Taliban desiatky civilistov
22 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Talibanskí militanti za posledný týždeň v oblasti centrálneho Afganistanu uniesli približne 60 civilistov. Úradníci v nedeľu vyhlásili, že viac ako polovica rukojemníkov bola zajatých práve v čase keď sa Spojené štáty a iné zahraničné mocnosti snažia o začatie mierových rozhovorov, píše nationalpost.com


Podľa zástupcu guvernéra centrálnej provincie Daikundi, Mohammada Aliho Uruzganiho, Taliban vzal rukojemníkov po tom, ako zo susednej provincie unikla žena z dediny pod kontrolou Talibanu. Približne 26 osôb vrátane žien a detí bolo prepustených. Kmeňoví staršinovia sa snažili sprostredkovať oslobodenie zostávajúcich civilistov, dodal Uruzgani. Hovorca Talibanu odmietol informácie o únose civilistov.

Militanti, ktorí bojujú za to, aby sa znovu zaviedlo prísne islamské právo, podpísali vo februári so Spojenými štátmi americkú dohodu o stiahnutí jednotiek, ktorej cieľom je pripraviť pôdu pre mierové rozhovory s afganskou vládou.

Násilie však od podpísania dohody narástlo a rozpory týkajúce sa prepustenia väzňov Talibanu brzdia pokrok v oficiálnych rozhovoroch. Hovorca Rady národnej bezpečnosti zdôraznil napätú situáciu a uviedol, že za posledný týždeň Taliban v krajine zabil viac ako 40 civilistov. "Taliban nesplnil sľuby o zredukovaní násilia voči afganskému ľudu a ani nesplnil sľuby týkajúce sa mieru," uviedol hovorca Javid Faisal na Twitteri.

Misia OSN v Afganistane v nedeľu zverejnila správu, v ktorej upozornila na 15 útokov na zdravotníckych pracovníkov a zdravotnícke zariadenia počas pandémie koronavírusu, pričom za väčšinu z nich je zodpovedný Taliban. Taliban obvinenia OSN odmieta a obvinil vládu z toho, že za minulotýždňové obete je zodpovedná práve ona.

Nemecko nariadilo lokálne karanténne opatrenia proti Covid-19
Španielska vláda napumpuje viac ako 4 miliardy eur do cestovného ruchu. Švédska štúdia spochybňuje imunitu stáda Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Mário Martinka