O týždeň budú odvolávať predsedníčku súdnej rady
22 | 06 | 2020 I SITA

 Presne o týždeň, v pondelok 29. júna, bude súdna rada odvolávať predsedníčku Súdnej rady SR Lenku Praženkovú.


S týmto návrhom prišli šiesti členovia rady, ktorí tvrdia, že si neplní svoje povinnosti a ohrozuje dôveryhodnosť a dobrú povesť súdnictva. Praženkovú budú odvolávať na 9. zasadnutí rady o 9:30. Následne, podľa zverejneného programu, by na 10. zasadnutí o 11:00 mali voliť nového predsedu.

Podľa zákona o Súdnej rade SR môžu podať návrh na odvolanie predsedu súdnej rady najmenej piati členova rady. V tomto prípade tak urobili Katarína Javorčíková, Eva Mišíková, Alena Svetlovská, Juraj Kliment, Andrej Majerník a Lajos Mészáros. Ako prvý dôvod uvádzajú, že Praženková opakovane porušovala a porušuje svoje povinnosti.

Poukazujú na to, že od jej nástupu do funkcie naďalej klesala dôveryhodnosť súdov a podľa správy Európskej komisie sa slovenské súdnictvo dostalo na posledné miesto. Z poslednej správy o výkone pôsobnosti súdnej rady v roku 2019 však nevyplývajú také opatrenia, ktoré by posilňovali dôveru verejnosti v justíciu. „Ani po viacerých rokoch nie sú prijaté účinné Interpretačné pravidlá Zásad sudcovskej etiky.

SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa pred povodňami pre okresy Čadca, Námestovo a Tvrdošín
Výstraha pred povodňami platí pre viaceré okresy. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | SITA


Táto citlivá agenda je sabotovaná nielen predsedníčkou súdnej rady, ale aj niektorými sudcovskými radami a Združením sudcov Slovenska (ZSS)," uvádzajú šiesti členovia rady. Praženkovú tiež obviňujú zo zbytočných prieťahov, pričom za najzávažnejšie považujú odkladanie návrhov na disciplinárne konania a neprijatie účinných opatrení pri preverovaní a vyhodnocovaní množstva informácií kriminálneho charakteru. „Zotrvaním predsedníčky súdnej rady vo funkcii môže byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo dobrá povesť súdnictva,” dodávajú ako ďalší dôvod predkladatelia návrhu.

Pripomínajú pri tom vyjadrenia Praženkovej pre médiá, v ktorých opakovane hovorila, že žiadne z jej konaní spojených priamo alebo nepriamo s Marianom K., obvinenými sudkyňami a sudcami nepovažuje za porušenie jej povinností predsedníčky súdnej rady alebo za rozpor s etickými princípmi.

Praženková je na čele súdnej rady od 11. júla 2017, predtým pôsobila ako viceprezidentka ZSS či predsedníčka senátu Najvyššieho súdu SR.

Kiska klame, myslí si vyše polovica Slovákov
Podľa prieskumu vyjadreniam Zuzany Čaputovej verí 61,6 % Slovákov. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Peter Haluza