Niektorí vládni poslanci pripúšťajú obavy pred druhou vlnou pandémie
22 | 06 | 2020 I SITA

Obavy pred prípadnou druhou vlnou pandémie koronavírusu pripustili niektorí vládni poslanci z toho dôvodu, že môže negatívne ovplyvňovať napĺňanie programu vlády.


Podľa šéfa parlamentného výboru pre financie a rozpočet Mariána Viskupiča (SaS) Slovensko potrebuje reformy, pretože pomôžu v ďalšom boji s pandémiou. Viskupič tvrdí, že štát si ďalšie úplné zatvorenie ekonomiky nemôže dovoliť.

Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský má obavy, čo sa udeje s ekonomikou, keby prišla druhá vlna pandémie a donútila by zatvárať prevádzky. Šéf parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO) si myslí, že vláda svoj program napriek koronakríze naplní. Podľa podpredsedu parlamentu Juraja Šeligu (Za ľudí) koalícia musí zvládnuť obidve výzvy – pandémiu, ale aj nevyhnutné reformy. Politológ Grigorij Mesežnikov hovorí, že ďalšia vlna pandémie môže spôsobiť komplikácie kabinetu Igora Matoviča pri prijímaní potrebných reforiem.

Poslanec Viskupič si myslí, že v prípade druhej vlny pandémie by sa vďaka skúsenostiam nemali opakovať chyby z prvej vlny. „Úplné zatvorenie ekonomiky si nebudeme môcť dovoliť nielen na Slovensku, ale ani v EÚ. Počas prvej vlny opatrenia mali svoj zmysel a pomohli nám zo zdravotného hľadiska veľmi dobre. Ale zároveň je jasné, že tak isto na druhú vlnu nemôžeme reagovať, lebo to slovenská ekonomika nezvládne,“ zhodnotil Viskupič s tým, že v ďalšej vlne budú potrebné presne cielené opatrenia pri zachovaní základných hygienických a bezpečnostných štandardov.

Okresný súd v Prešove vyhlásil nezvestnú ženu po výbuchu plynu za mŕtvu
Okresný súd (OS) v Prešove vyhlásil v pondelok ženu, ktorá bola nezvestná od minuloročného výbuchu plynu na Mukačevskej 7 v Prešove, za mŕtvu. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | TASR


Podľa Viskupiča by koalícia nemala venovať svoju energiu len prípadnej ďalšej vlne pandémie. „Nemôže sa to stať len tým jediným. Táto krajina potrebuje reformy. Lepšia kondícia ekonomiky nám umožní mať lepšie zdravotníctvo, a to nám pomôže v boji s pandémiou,“ doplnil.

Poslanec Krúpa povedal, že zavedenie prípadných nových opatrení bude závisieť od kĺzavého mediánu a rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR. „Je tragikomické, keď vidím ľudí, ktorí išli pomaly demonštrovať a súdiť sa so štátom pre prijaté opatrenia, tak teraz pomaly žiadajú, aby sme ich znovu zaviedli,“ poznamenal. Podľa neho treba riešiť zdravotnú a ekonomickú situáciu v krajine a všetky ďalšie opatrenia vlády si vyžadujú svoj čas. „Ideme meniť systémové nastavenie a na to potrebujeme čas,“ zdôraznil Krúpa.

Podľa Pčolinského vláda namiesto práce na strategických projektoch tri mesiace svojho času venovala haseniu problémov s pandémiou. „Nemám obavy, čo sa týka zdravia obyvateľstva, to už máme vyskúšané, aké opatrenia fungujú. Mám obavy, čo sa udeje s ekonomikou, keby druhá vlna donútila zatvárať prevádzky obmedzovať obchod a služby. Neviem si predstaviť, kde sa ekonomika prepadne,“ vyjadril sa Pčolinský. Podľa neho sa preto ďalšie opatrenia asi budú musieť prijať citlivejšie.

Lintner bol odvolaný z funkcie šéfa Tipsport Ligy
O odvolaní doterajšieho šéfa riadiaceho orgánu Tipsport Ligy Richarda Lintnera rozhodla dozorná rada spoločnosti Pro-Hokej. Dôvodom jeho odvolania má byť to, že si neplnil svoje povinnosti pri uzatváraní práv na reklamu s Pro-Hokejom. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


Poslanec Šeliga uviedol, že keď sa s výzvami v ekonomickej oblasti, ale aj v sociálnych veciach, zdravotníctve, školstve či v justícii nedokáže koalícia vysporiadať, „tak sme ako politici zlyhali a nemáme čo robiť vo vláde, ani v parlamente“. „Preto verím, že tak ako pri pandémii existovali sympóziá epidemiológov, teraz vláda zriadi odborné komisie ekonómov a sociológov, aby sme boli schopní okamžite reagovať,“ dodal Šeliga.

Politológ Mesežnikov povedal, že prípadná druhá vlna pandémie skomplikuje prijímanie vládnych reforiem v zdravotníctve, justičnom systéme či v boji s korupciou. „Pre vládu to nie je dobrá situácia, ale v podobnej sa ocitnú aj iné krajiny. Obyvateľstvo je už navyknuté na základné modely správania sa. Možno to bude pokojnejšie,“ uzavrel politológ.