Naď vyznamenal bývalých politických väzňov
22 | 06 | 2020 I TASR

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO) v pondelok na pôde rezortu obrany prijal členov Konfederácie politických väzňov Slovenska.


Ako prvý minister obrany im osobne udelil pamätné medaily ministra obrany SR III. stupňa. Spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Danielom Zmekom vyjadrili úctu ich odhodlaniu nepodľahnúť tlaku totalitného režimu. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

"Bývalý režim dal týmto, vtedy mladým mužom, nálepku politickej nespoľahlivosti. Tá pre nich znamenala vojenskú službu bez zbrane - v pomocných technických práporoch, známych aj ako vojenské tábory nútených prác. Pre svoje presvedčenie a odvahu nesúhlasiť s režimom tak skončili na ťažkých prácach napríklad v lomoch či baniach," vysvetlil Naď.

Okresný súd v Prešove vyhlásil nezvestnú ženu po výbuchu plynu za mŕtvu
Okresný súd (OS) v Prešove vyhlásil v pondelok ženu, ktorá bola nezvestná od minuloročného výbuchu plynu na Mukačevskej 7 v Prešove, za mŕtvu. Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | TASR


Šéf rezortu zdôraznil význam odovzdávania posolstva politických väzňov ďalším generáciám. "Ak sa chceme ako spoločnosť posunúť vpred, musíme sa najskôr poučiť z chýb minulosti, a to tak, že spoznáme príbehy práve takýchto ľudí. Dnešné ocenenie síce nenapraví krivdy minulosti, ale je dôkazom, že pred ňou nezatvárame oči a chceme sa z nej poučiť," uviedol.

Člen Konfederácie politických väzňov na Slovensku Ján Pecz poďakoval v mene všetkých ocenených za čas a záujem zo strany vedenia rezortu obrany. Zároveň vyjadril vieru, že práve takýmto prístupom sa na chyby minulosti nezabudne. "My, politickí väzni, si prajeme, aby zvíťazila pravda a láska nad klamstvom a nenávisťou," zdôraznil.

Na Slovensku bolo za údajné politické zločiny protiprávne odsúdených celkovo viac ako 70.000 občanov, pričom v rokoch 1948 až 1989 bolo na našom území popravených, zastrelených a umučených 120 nevinných občanov.