Milióny ľudí sledovali online, ako Stonehenge oslavoval letný slnovrat
21 | 06 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Milióny ľudí sledovali v noci na nedeľu online prenos z britského Stonehenge pri príležitosti letného slnovratu. Svetoznáma, 4500 rokov stará pamiatka na juhu Anglicku, sa nachádza na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.


"Slnečné lúče boli možno sotva viditeľné, ale bolo vás až 3,6 milióna, čo ste s nami sledovali západ a východ Slnka v Stonehenge!" napísala na Twitteri nezisková kultúrna organizácia English Heritage (Anglické dedičstvo), ktorá sa stará o tento komplex kamenných blokov postavených do kruhu v juhoanglickom grófstve Wiltshire, uviedla tlačová agentúra DPA.

V Stonehenge si pripomenuli koniec najdlhšieho dňa roka 2020 v sobotu o 23.44 h SELČ, po vyše 16 hodinách denného svetla, a v nedeľu o 05.52 h SELČ zasa astronomický začiatok leta.

"Astronomický letný slnovrat je presne tá chvíľa, keď sme naklonení smerom k Slnku tak, že sme k nemu najbližšie, vďaka čomu má severná pologuľa najdlhší deň. Je to tiež deň, keď sa u nás oficiálne začína leto," dodala organizácia.

Celonočné slávnosti si po iné roky nenechali ujsť tisíce prívržencov novopohanského druidizmu, obdivovateľov keltskej kultúry, ako aj bežných zvedavcov.

Dnes dôjde k veľkému víťazstvu a na Zem príde nová éra po víťazstve Horusa nad Sethom
Chrám ruskej armády otvoria počas Slnovratu. Dňa 22. júna 2020 by mala pre Rusko nastať nová víťazná éra. Uviedol historik, bádateľ a spisovateľ Georgij Sidorov. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Oslavu letného slnovratu v Stonehenge vedú keltskí kňazi - druidi. Tento rok sa však slávnosť obmedzila len na internetové podujatie, pretože v Británii platia epidemiologické opatrenia, ktoré majú zastaviť šírenie nového koronavírusu. Kruhová stavba vytvorená z kamenných blokov sa má podľa plánu znovu otvoriť pre verejnosť 4. júla.

Stonehenge sa nachádza v rovinatej oblasti 13 kilometrov od juhoanglického mesta Salisbury a je jednou z najpopulárnejších turistických atrakcií Británie.

Kruhová stavba s priemerom 30 metrov bola postavená v troch etapách medzi rokmi 3000 až 1600 pred naším letopočtom. Podľa archeológov Stonehenge slúžil na náboženské, politické alebo obradné účely.

Ľudia v období neolitu sa stali poľnohospodármi a striedanie ročných období ich inšpirovalo k tomu, že 25-tonové balvany postavili podľa pohybu Slnka.

Sibírske mesto dosiahlo ďalší rekord v podobe najvyššej teploty
Mestečko Verchojansk, ktoré je domovom pre 1 000 ľudí v ruskom regióne Jakutsko, v sobotu prekonalo rekordne najvyššiu teplotu 38 stupňov Celzia, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Marek Molnár