O prácu v Embracu príde, pravdepodobne, tristo ľudí
20 | 06 | 2020 I SITA

O prácu v závode Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi, ktorý je najväčším zamestnávateľom na Spiši, príde, pravdepodobne, tristo zamestnancov.


Informovalo o tom vedenie spoločnosti. Niektorí by však mohli nájsť uplatnenie v popradskej firme Whirlpool. Zamestnávateľ informoval Úrad práce v Spišskej Novej Vsi, že s prepúšťaním začne od 22. júna a pokračovať bude do 31. októbra. Fabrika Embraco, ktorá vyrába komponenty do chladiarenských zariadení, zamestnáva aktuálne 2200 ľudí.

Spoločnosť Embraco začala diskutovať s odborovým zväzom a úradom práce o možnosti hromadného prepúšťania. Dôvodom je dlhodobejší pokles dopytu z dôvodu celosvetovej pandémie koronavírusu.

„S poľutovaním musím oznámiť, že v najbližších mesiacoch budeme musieť ukončiť pracovný pomer s približne 300 kolegami,“ povedal generálny riaditeľ spoločnosti Marcelo Borba s tým, že v najbližšej dobe nevidia náznaky zlepšenia u odberateľov a nárast objednávok.

AKTUALIZOVANÉ: Polícia zadržala muža, ktorý sa popravou vyhrážal premiérovi a ďalším
Polícia zadržala 67-ročného Jozefa P. z Rožňavy, mal sa vyhrážať popravou verejne známym osobám a ich rodinným príslušníkom. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | TASR


Embraco čelí rapídnemu poklesu objednávok od začiatku apríla, v máji niekoľkokrát prerušilo výrobu. Od mája zároveň prešli administratívni zamestnanci na trojmesačný úväzok skrátený o 20 percent. Firma taktiež požiadala o štátne dotácie, ale ani vďaka nim sa fabrike nepodarilo vyrovnať so stratami, ktorým musí čeliť z dôvodu poklesu objednávok.

„Situácia na trhu sa mení z týždňa na týždeň a niektorí zákazníci postupne rušia už potvrdené objednávky. Aj keď sme prepúšťanie ešte nedávno nepredpokladali, napokon sa mu nedalo vyhnúť. Týmto nepopulárnym krokom sa snažíme ochrániť prácu a príjem pre zostávajúcich vyše 1900 zamestnancov a udržateľnosť našej spoločnosti,“ vysvetlil Borba.

Spoločnosť Whirlpool v Poprade by dočasne mohla z Embraca zamestnať prijať 150 ľudí. „Zatiaľ sa jej na trhu darí, zvyšuje výrobu a prijíma nových zamestnancov, aj keď vyrába podobný segment do výrobkov pre domácnosti,“ uzavrel Borba. Generálny riaditeľ spoločnosti však nevidí šancu na zlepšenie situácie do marca budúceho roka. Päť najväčších krajín - odberateľov, do ktorých Embraco svoju produkciu vyváža, je najviac postihnutých koronakrízou. Ide o Taliansko, Rusko, USA, Turecko a Nemecko.

Kajetán K. tvrdí, že zlaté tehly získal z celoživotných úspor jeho rodiny
Bývalý predseda Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR Kajetán K. tvrdí, že pri nákupe predmetného zlata ide o zhodnotenie celoživotných úspor jeho rodiny vrátane úspor jeho otca. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | TASR