Môžu pribudnúť stovky miliónov utečencov, upozorňuje mimovládka
20 | 06 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Pre katastrofy zapríčinené prírodou či človekom sa môžu dať do pohybu ďalšie stovky miliónov migrantov.


V súvislosti so Svetovým dňom utečencov, ktorý si spoločnosť pripomína 20. júna, upozorňuje platforma Ambrela, že do roku 2050 môžu byť pre katastrofy zapríčinené prírodou či človekom v pohybe ďalšie stovky miliónov migrujúcich osôb.

Mnohé aktivity slovenských mimovládok, upozorňujúce na túto tému, sa však presunuli pre globálnu pandémiu koronavírusu do online priestoru. Agentúru SITA o tom informovala komunikačná manažérka platformy Ambrela Boba Markovič Baluchová.

„Nesmieme však zabúdať na čoraz väčší počet vnútorne presídlených osôb po celom svete a venovať im osobitú pozornosť,“ upozornila Baluchová. Dnes totiž existuje viac ako 50,8 milióna vnútorne presídlených osôb, ktoré museli pre konflikt, násilie alebo prenasledovanie opustiť svoje domovy, no stále sa nemôžu dostať k medzinárodnej hranici a prekročiť ju, aby získali štatút utečenca.

Nečakáme druhú vlnu koronavírusu, ale deviatu vlnu hospodárskej krízy (Svjatoslav Knjazev)
Komentár Svjatoslava Knjazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


Nájsť bezpečie vo svojej domovskej krajine sa im taktiež nedarí. Milióny ďalších ľudí sú vnútorne presídlenými osobami napríklad aj z dôvodu prírodných katastrof.

Kríza spôsobená globálnou pandémiou Covid-19 však môže spôsobiť, že sa problém vnútorne presídlených osôb presunie do úzadia. „Aj samotná spravodajkyňa OSN pre ľudské práva vnútorne presídlených osôb Cecilia Jimenez-Damary uviedla, že je dôležité, aby sa nezabudlo na vnútorne presídlené osoby ani počas koronakrízy. Zároveň vyzvala krajiny, aby využívali svoju zvrchovanú zodpovednosť s cieľom chrániť tieto osoby v súlade so zásadami o vnútornom presídlení, poskytovali im adekvátnu podporu a humanitárnu pomoc,“ vysvetlila Baluchová.

Platforma rozvojových organizácií Ambrela je strešnou organizáciou 27 prevažne mimovládnych organizácií na Slovensku, ktoré sa venujú rozvojovej spolupráci, humanitárnej pomoci, globálnemu rozvojovému vzdelávaniu a trvalo udržateľnému rozvoju doma či v zahraničí a zastupuje ich spoločné záujmy.

Do toho, v akej európskej frakcii je Sme rodina, nebude Kollárovi „kecať“ žiadny partner, vyhlásil šéf parlamentu
Šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár zdôraznil, že je výsostne jeho záležitosťou, akých má zahranično-politických partnerov. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | SITA