Dvojica zadržaná v kauze Lesy SR bude právoplatne stíhaná väzobne
18 | 06 | 2020 I TASR

Bývalý obchodný riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tomáš K. a konateľka firmy obchodujúcej s drevom Lucia Ď. budú právoplatne stíhaní väzobne.


Rozhodol o tom uznesením Najvyšší súd (NS) SR. Potvrdil tak rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica, zo 4. júna. TASR o tom informovala Alexandra Važanová z referátu pre komunikáciu s verejnosťou NS SR.

"NS SR uznesením z 15. júna zamietol ako nedôvodné sťažnosti tak prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), ktorý žiadal aj dôvod útekovej väzby, ako aj obvinených Tomáša K. a Lucie Ď., trestne stíhaných pre korupčnú trestnú činnosť a legalizáciu príjmu z trestnej činnosti v súvislosti so spoločnosťou Lesy SR, štátny podnik," priblížila Važanová.

Ako dodala, sťažnosti boli podané proti uzneseniu ŠTS, ktorým boli obvinení vzatí do väzby z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov. "NS SR zistil, že rozhodnutie ŠTS je v súlade so zákonom a u obidvoch obvinených bol správne konštatovaný dôvod kolúznej väzby. Teda existencia dôvodnej obavy, že by na slobode marili objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie," povedala Važanová.

Biskupi chcú ľuďom diktovať, ako majú žiť, sťažuje sa Sulík
"Podstatný rozdiel medzi nimi, mnou alebo nami v SaS je ten, že nám by v živote nenapadlo im zakazovať ísť v nedeľu do kostola alebo ich nútiť ísť do kostola v iný deň," uviedol Sulík smerom k biskupskej konferencii. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | TASR


Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Banskej Bystrici 4. júna rozhodol o väzobnom stíhaní dvojice. Súd rozhodol, že väzbu u obvinených nenahradí dohľadom probačného a mediačného úradníka a písomný sľub obvinených neprijal.

Vyšetrovateľ NAKA vzniesol obvinenie voči dvojici v súvislosti so súťažou vyhlásenou verejným obstarávateľom, štátnym podnikom Lesy SR. Výška poskytnutého úplatku mala dosiahnuť hranicu minimálne 147.253 eur.

Obvinený Tomáš K. si po dohode s Luciou Ď. mal vypýtať úplatok vo forme finančnej hotovosti za to, že so súkromnou spoločnosťou, ktorá bola víťazom verejnej súťaže vyhlásenej verejným obstarávateľom Lesy SR, podpíše rámcové dohody. Hodnota úplatku mala predstavovať výšku 13 percent z mesačnej fakturácie. Časť úplatkov bola poskytnutá v hotovosti a ďalšia legalizovaná formou fiktívnych faktúr za poradenskú a inú činnosť.

Súd oslobodil Petra P. spod obžaloby za vraždu mestského poslanca M. Rakovského
Peter P. je nevinný v kauze úkladnej vraždy mestského poslanca a advokáta Mareka Rakovského, ku ktorej došlo v roku 2013 v Žiari nad Hronom. Čítať ďalej
18 | 06 | 2020 | TASR