Marian K. naznačil, že bude vypovedať v kauze vraždy Kuciaka
17 | 06 | 2020 I TASR

Obžalovaný Marian K. na stredajšom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu naznačil, že bude vypovedať v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.


Na súde sa vykonávali vecné dôkazy, získané z domových a iných prehliadok obžalovaných. Čítali sa aj správy z banky, ktoré majú dokazovať výber peňazí za vraždu novinára. Marian K. sa k svojej výpovedi vyjadril po tom, ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan navrhol vylúčiť verejnosť pri čítaní správy banky o bezpečnostnej schránke Mariana K. Obžalovaný reagoval, že nemá problém s tým, aby verejnosť správu banky počula, s odkazom, že sa k nej bude vyjadrovať aj vo svojej výpovedi.

Zo správy Tatra banky vyplýva, že Marian K. mal bezpečnostnú schránku v pobočke na Gorkého ulici v Bratislave a navštívil ju aj deň po vražde novinára. Marian K. tvrdí, že išiel do schránky po kópiu znaleckého posudku ku kauze zmeniek TV Markíza.

Splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic toto zdôvodnenie odmieta. Pripomenul, že komunikácia z aplikácie Threema hovorí, že sa Marian K. vtedy stretol s obžalovanou Alenou Zs., aby jej odovzdal peniaze za vraždu novinára. „Toto je kľúčový kamienok do mozaiky, že následne malo prísť podľa našej mienky k vybratiu peňazí,“ doplnil Lipšic.

Slovenskí dôchodcovia majú najvyššie výdavky na bývanie a potraviny v únii
Slovenskí dôchodcovia majú v rámci 27 krajín Európskej únie najvyššie výdavky na bývanie a potraviny. Na tieto položky minú až 57 percent z celkových mesačných výdavkov. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | SITA


Prokuratúra predložila aj fotky Mariana K. v banke z 27. februára 2018, teda deň po tom, ako sa verejnosť dozvedela o vražde Kuciaka. Obžalobná verzia tvrdí, že išlo o dodatočné peniaze za vraždu, ktoré si podľa Zoltána Andruskóa vypýtali vykonávatelia.

Alena Zs. sa v stredu vyjadrovala k vykonávaniu vecných dôkazov zaistených pri prehliadke jej domu. Ozrejmila, že jej polícia zhabala osem telefónov, avšak v spise je evidovaných iba šesť. „Zmizol jeden telefón, jeho údaje boli zneužité a vložené do iného telefónu,“ tvrdí. Podľa obžalovanej bola komunikácia zo zmiznutého telefónu vložená z dôvodu, že telefón na ňu nebol písaný.

Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav M., Tomáš Sz., Alena Zs. a Marian K. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.