Biskupi zrušili dišpenz od povinnej účasti na nedeľných svätých omšiach
17 | 06 | 2020 I TASR

Dišpenz od povinnej účasti veriacich na nedeľných a sviatočných bohoslužbách prestáva platiť k 17. júnu 2020.


Rozhodli o tom slovenskí biskupi na 96. plenárnom zasadaní Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na Donovaloch. Dišpenz sa ruší vzhľadom na pokračujúce uvoľňovanie protipandemických opatrení.

"Samozrejme, v platnosti zostávajú všeobecné pravidlá, ktoré oslobodzujú od účasti na svätej omši. Sú nimi tzv. fyzická a morálna nemožnosť. Morálna nemožnosť znamená, že každého človeka, ktorý pociťuje veľký strach či ťažkosť zúčastniť sa v spoločenstve na nedeľnej svätej omši, táto ťažkosť oslobodzuje," vysvetlil na stredajšej tlačovej konferencii predseda KBS Stanislav Zvolenský. Morálnou nemožnosťou je podľa neho aj to, keď je veriaci v karanténe alebo je viazaný, aby ošetroval chorého.

Slovenskí dôchodcovia majú najvyššie výdavky na bývanie a potraviny v únii
Slovenskí dôchodcovia majú v rámci 27 krajín Európskej únie najvyššie výdavky na bývanie a potraviny. Na tieto položky minú až 57 percent z celkových mesačných výdavkov. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | SITA


Podávanie rúk pri bohoslužbách sa podľa Zvolenského ešte stále pokladá za hygienicky nevhodné. "Znak pokoja pri svätej omši nie je takým liturgickým úkonom, ktorý by bol ten najpodstatnejší. Je dostatočné, ak sa znak pokoja prejaví slovami – povie sa stanovená odpoveď na túto výzvu," priblížil.

Pokým platia krízové hygienické opatrenia, zostáva podľa Zvolenského naďalej platné dovolenie prijímať sväté prijímanie na ruku. Okolo uvoľňovania ďalších opatrení vedie KBS komunikáciu s členmi vedeckých konzílií. Slovenskí biskupi zároveň vyjadrili vďačnosť veriacim za trpezlivé prijatie a dodržanie výnimočných nariadení.

(Aktualizované) Pellegrini predstavil osobnosti Smeru ktoré s ním odchádzajú do novej strany
Bývalý premiér Peter Pellegrini, ktorý nedávno oznámil, že po spore s Robertom Ficom odchádza zo Smeru, ukázal tím ľudí, s ktorými odchádza zo svojej materskej strany do nového subjektu. Čítať ďalej
17 | 06 | 2020 | Gabriel Matta