Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na šesticu nebezpečných výrobkov nahlásených do systému Rapex
16 | 06 | 2020 I SITA

 Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) upozorňuje na šesticu nebezpečných výrobkov, ktoré boli nahlásené do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky - Rapex.


Agentúru SITA o tom informoval Marek Eliáš z komunikačného referátu ÚVZ. Ide o detské vlhčené obrúsky Baby wet wipes od spoločnosti Melani, výrobok na bielenie pokožky Caro bright+ Lemon od spoločnosti BSQ, mlieko na opaľovanie značky Nubian 15, parfum Keen Zonet značky Beautiful Parfum a parfum Choco Mademoiselle od neznámeho výrobcu.

Detské vlhčené vreckovky bulharskej výroby Baby wet wipes od spoločnosti Melani obsahujú zmes látok methylisothiazolinone a methylchloroisothiazolinone. Zmes látok je pritom povolené používať len do zmývateľných výrobkov, môžu totiž vyvolať alergickú reakciu.

V holandskom výrobku na bielenie pokožky laboratórne testy odhalili látku kojic acid v množstve 2,95 gramu na 100 gramov, čo je v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch. Výrobok tak nie je bezpečný z dôvodu vysokého obsahu látky, ktorá je aplikovaná na veľký povrch pokožky.

"Sexuálny škandál" Maroša Kramára: Mnohé ženy sa búria, Studenková to však vidí inak
Začalo to ako nevinný žartík, teraz musí Maroš Kramár (61) čeliť obvineniam zo sexuálneho obťažovania. Herec po skončení relácie Inkognito opakovane chytal maskérku za zadok, čo u niektorých žien vyvolalo značné pobúrenie. Zdenka Studenková si ho... Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Timotej Dudka


Medzi nebezpečné výrobky bol zaradený aj slovenský opaľovací krém značky Nubian 15, v ktorom testy nepreukázali deklarovaný stupeň ochranného faktora pred slnečným žiarení. Výrobca informoval, že pre rok 2020 bol výrobok stiahnutý z predaja.

V prípade čínskeho parfumu Keen Zonet značky Beautiful Parfum testy odhalili prítomnosť látok D- limonene, linalool, benzyl alkohol, citronellol, geraniol, eugenol, alpha- isomethyl ionone, butylphenyl methylpropional, hexyl cinnamate a hydroxyisohexyl 3- cyclohexene carboxaldehyde, ktoré pritom neboli uvedené v zozname zložiek.

Parfum Choco Mademoiselle od neznámeho čínskeho výrobcu obsahoval litronellol, geraniol, hydroxycitronellal, coumarin, hexyl cinnamal, benzyl salicylate. Tie pritom neboli uvedené v zozname zložiek. Koncentrácie, ktoré výrobok obsahoval si pritom vyžadujú, aby boli uvedené v zozname zložiek.

Lístok na vlak sa dá opäť zakúpiť u zamestnancov ŽSR
Lístky na vlak si cestujúci opäť môžu zakúpiť aj u zamestnancov Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | SITA