Slováci médiám neveria, napriek tomu rastie počet tých, ktorí si za ne platia
16 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Z medzinárodného prieskumu Digital New Report 2000 vyplýva, že len 28 percent Slovákov verí médiám. V porovnaní s minulým rokom však počet tých, ktorí si platia za digitálny obsah, stúpol o štyri percentá.


Podľa medzinárodného prieskumu z dielne Reuters Institute na Oxfordskej univerzite, ktorého analýzu priniesol Denník N, má najvyššiu dôveru v očiach opýtaných Slovákov (až 67 percent) RTVS. Na druhom mieste sa umiestnila televízia TA3 (66 percent), ktorú nasledujú Hospodárske noviny a Aktuality (zhodne 58 percent). 

Slovensko navzdory tomu patrí medzi krajiny s nízkou dôverou k médiám a novinárom. Minulý rok sa 33 percent opýtaných Slovákov vyjadrilo, že médiám dôveruje, pričom tento rok nastal pokles o päť percentuálnych bodov a médiám tak podľa aktuálneho prieskumu dôveruje len 28 percent Slovákov. 

Zdrojom, ktoré si sami vyberajú, dôveruje iba 40 percent opýtaných. Denník N ďalej upresňuje, že správam z internetových vyhľadávačov dôveruje 29 percent Slovákov, pričom 17 percent verí aj správam na sociálnych sieťach. 

Matovičove čistky si už všimli aj v Čechách
Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) sa najskôr pustila do výmeny 12 manažérov v zdravotníctve a teraz sa chystá na „očistu štátnej správy“. V Čechách pripomínajú, že sám Matovič pred voľbami kritizoval excesy smeru v podobe dosadzovania si svojich... Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Jaroslav Fabok


V oblasti platieb za digitálny obsah hovoria trendy o stúpajúcich tendenciách. V Škandinávskych krajinách si za online médiá zaplatí až 26 percent opýtaných, pričom na Slovensku ide o 12 percent respondentov. Minulý rok si pritom za digitálny obsah slovenských médií zaplatilo len osem percent Slovákov. 

Za stúpaním počtu predplatiteľov podľa Denníka N stojí viera ľudí v kvalitnejší obsah a podpora novinárov, ktorým dôverujú. Z prieskumu tiež vyplýva, že 80 až 90 percent opýtaných, ktorí si za online obsah platia, tvrdí, že si za online médiá zaplatia aj nasledujúci rok. 

Nemenej zaujímavé sú názory ľudí na šírenie dezinformácií. Až 56 percent opýtaných v 40 krajinách, ktorých sa prieskum týkal, je týmto fenoménom znepokojených. Slovensko v tomto smere zostáva a znepokojenie nad falošnými správami vyjadrilo iba 35 percent respondentov. 

Podľa 40-percent tých, ktorí sa do prieskumu zapojili, môžu za šírenie dezinformácií najmä politici. Ďalších 14 percent z toho obviňuje politických aktivistov a 13 percent novinárov. To, že falošné správy šíria aj vlády iných štátov, si myslí 10 percent respondentov. 

Škandál okolo paláca v Londýne a iné škandály Vatikánu (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová