O dávku v nezamestnanosti bude možné od júla požiadať aj na úrade práce
15 | 06 | 2020 I SITA

Od 1. júla tohto roka už budú môcť nezamestnaní požiadať o dávku v nezamestnanosti nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny.


"Nebudú tak musieť navštíviť oba úrady," uviedol v tlačovej správe hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Od začiatku budúceho mesiaca si tak poistenci budú môcť uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie priamo na úrade práce. "Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky," tvrdí hovorca poisťovne.

Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nebude potrebný, až na výnimky, ak napríklad poistenec pracoval aj v zahraničí alebo ak sa zistí nejednoznačnosť poskytnutých údajov. Údaje o obdobiach poistenia v nezamestnanosti získaných na Slovensku a vymeriavacích základoch bude Sociálna poisťovňa tak ako doteraz čerpať zo svojich registrov. Po posúdení nároku na dávku v nezamestnanosti vydá rozhodnutie a v prípade priznania dávku žiadateľovi vyplatí.

AKTUALIZOVANÉ: Ruský súd odsúdil bývalého amerického námorníka na 16 rokov za špionáž
Ruský súd dnes odsúdil Američana, ktorý je tiež držiteľom britského, kanadského a írskeho pasu. Vyšetrovanie tvrdilo, že bol po dvoch rokoch špionáže prichytený pri čine, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Do konca tohto mesiaca platí, že občan najskôr navštívi príslušný úrad práce a prihlási sa tam do evidencie uchádzačov o zamestnanie, o čom mu úrad vystaví oznámenie o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Následne si v pobočke Sociálnej poisťovne uplatní nárok na dávku v nezamestnanosti na tlačive Žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ku ktorej priloží oznámenie úradu práce o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Podmienky na získanie nároku na dávku v nezamestnanosti zo Sociálnej poisťovne sa pritom nemenia. Žiadateľ o dávku musí byť zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce a byť poistený v nezamestnanosti najmenej 730 dní v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce.

O svojom ďalšom pôsobení by mal Lučanský informovať do konca mesiaca
Policajný prezident Milan Lučanský by mal o svojom ďalšom pôsobení v polícii informovať do konca mesiaca. Ako dnes povedal pred zasadnutím Bezpečnostnej rady SR, vyplýva to z jeho dohody s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO). Čítať ďalej
15 | 06 | 2020 | SITA