Amerika ukončí „éru nekonečných vojen“ a "prestane byť policajtom". Trump dáva rovnaké volebné sľuby, ktoré už predtým nedodržal
14 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že Amerika prestane viesť „nekonečné vojny“ a prestane byť „policajtom sveta“, čím zopakoval svoje sľuby z roku 2016, ktoré nesplnil, informuje portál RT.


USA vstupujú do „rozhodujúceho okamihu“ svojej histórie, uviedol Trump vo svojom úvodnom príhovore, pričom dodal, že "ukončuje éru nekonečných vojen."

„Nie je povinnosťou amerických vojakov riešiť starodávne konflikty vo vzdialených krajinách, o ktorých mnohí ľudia ani nepočuli,“ prehlásil a poznamenal, že Washington už „nie je policajtom sveta“. To je niečo, čo Trump sľubuje od chvíle, keď sa v roku 2016 stal prezidentom. Ale urobil za takmer štyri roky niečo pre mier zahraničnej politiky USA?

Jeho slová prichádzajú uprostred správ o plánoch Bieleho domu presunúť 9 500 vojakov z Nemecka - niečo, čo už dalo niektorým spojencom USA, dôvod na obavy z „klesajúcej“ úlohy USA na svetovej scéne. Ich obavy sa však môžu ukázať ako predčasné.

Američanov pobúril nový videozáznam, na ktorom policajti zastrelili ďalšieho neozbrojeného Afroameričana (VIDEO)
Na internete sa objavilo video dvoch policajných dôstojníkov z Atlanty, ktorí zastrelili neozbrojeného Afroameričana, čím vyvolali ďalšie masívne pobúrenie a obvinenia z brutality a rasizmu polície, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Koniec koncov, Trump doteraz nedokázal účinne stiahnuť americké sily z nikadiaľ. Americké jednotky sa očividne neponáhľajú opustiť Afganistan - krajinu, v ktorej Amerika viedla skutočne „nekonečnú“ vojnu.

Washington podpísal vo februári dohodu o stiahnutí vojsk s Talibanom, americké sily sa však stále nachádzajú v krajine, pretože dohoda je podmienená mierovým procesom v Afganistane a rozhovory medzi povstalcami a vládou Kábulu skončili neúspešne.

Aj keď americké sily obmedzili svoju prítomnosť v Iraku, sú odhodlané zostať tam v dohľadnej budúcnosti. Washington dokonca povedal Bagdadu, že prítomnosť USA na irackej pôde bola „primeraná“ potom, čo im parlament krajiny nakázal, aby odišli po zabití najvyššieho iránskeho generála Gásema Solejmániho.

Dokonca aj veľmi medializovaný ústup zo Sýrie, ktorý viedol Pentagón k vydaniu správy, ktorá vydláždila cestu pre oživenie islamského štátu (IS, predtým ISIS), bol v skutočnosti iba čiastočný.

Policajta obvinili z rasizmu potom, ako citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“
Major Travis Yates sa odmieta ospravedlniť a odmieta obvinenia z rasizmu potom, čo počas rozhlasového vystúpenia citoval výskum, že policajti strieľajú na Afroameričanov „menej, ako by mali“, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Niektoré americké jednotky a aktíva zostali v Sýrii - kde nemali na prvom mieste právo zostať. Vojaci hlavne zostali kvôli prístupu k ropným zdrojom. Trump sám opakovane vyhlásil: "Ropu si nechávame". Je to niečo, čo sa zdá byť súčasťou "životne dôležitých amerických záujmov" skoro kdekoľvek na svete.

Prezident pripustil, že národné záujmy určite zostanú na poprednom mieste americkej vojenskej agendy. "Naše jasné oči sa zameriavajú na ochranu životne dôležitých záujmov Ameriky," uviedol Trump vo svojom prejave.

Vyzerá to veľmi nepravdepodobne, že by Trump náhle opustil od takejto politiky. V neposlednom rade preto, že sám varoval amerických „nepriateľov“, že Washington by „nikdy neváhal konať“, ak by americkým ľuďom alebo vojakom niečo „hrozilo“.

Biden je presvedčený o podpore armády v najbližších voľbách
Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden je „úplne presvedčený“, že armáda bude na jeho strane, ak sa prezident Donald Trump pokúsi „ukradnúť voľby“ alebo odmietne opustiť Biely dom, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Marek Molnár