Záznamy o činnosti permanentného krízového štábu neexistujú
13 | 06 | 2020 I Peter Haluza

Na rozhodnutia poradných orgánov sa v kuse odvolával premiér Igor Matovič pri zavádzaní všetkých obmedzujúcich opatrení. O zasadnutiach však neexistujú záznamy!


Košický mestský poslanec Robert Schwarcz  bol jedným z mnohých, ktorých zaujímalo, čo a ako robí permanentný krízový štáb. Preto v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciám požiadal o dokumenty k jeho zasadaniu. Ako však zistil, dokumentácia o činnosti tohto poradného orgánu neexistuje, píše web topky.sk s odovolaním sa na portál kosice.dnes.24.

Situácia je o to pozoruhodnejšia, že na rozhodnutia svojich poradných orgánov sa v kuse odvolával premiér Igor Matovič pri zavádzaní všetkých obmedzujúcich opatrení. Ako je teda potom možnoé skontrolovať, či odporúčania odborníkov naozaj boli také, ako ich prezentoval?

„Vyžiadal som si od úradu vlády dokumenty k činnosti permanentného krízového štábu, okrem iného aj zápisnice zo zasadnutí štábu od jeho vzniku. A dozvedel som sa, že keďže krízový štáb nemá tajomníka, zápisnice sa nevyhotovujú,“ zistil R. Schwarcz.

Ak zariadenia v NASES neslúžili, čomu mali, je to vážny problém, hovrí Grendel
Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) si nevie predstaviť, že by koalícia podporila návrh novely opozičných poslancov, ktorým by sa zakázal nedeľný predaj. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR


Portál kosice.dnes.24 publikoval aj odpoveď Úradu vlády SR: „Rokovania Permanentného krízového štábu prebiehajú ústne a vzhľadom na to, že momentálne permanentný krízový štáb nemá tajomníka, záznamy z rokovania sa nevyhotovujú…“.

V nadväznosti na to R. Schwarcz skonštatoval, že permanentný krízový štáb podľa neho porušuje registratúrny poriadok a aj vlastný štatút, ktorý hovorí, že štáb musí mať tajomníka a ten musí vyhotovovať záznamy, ktoré musí podpísať predseda krízového štábu a až tak odovzdať premiérovi.

Na podobný problém už nedávno
Matovičove poradné orgány nemali právnu legitimitu, hovorí Bihariová
Strana Progresívne Slovensko chce byť podľa jeho novej šéfky konštruktívnou protiváhou radikálnym konzervatívcom a hlásať liberálne hodnoty. Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Peter Haluza
aj nová predsedníčka strany Progresívne Slovensko Irena Bihariová. Štát sa totiž podľa nej nedá riadiť tak, že premiér má dobrý nápad a zverí rozhodovaciu právomoc nevoleným orgánom.

„Veď to je „Palermo“. To si nedovolili ani za Ficovej vlády,“ povedala v rozhovore pre denník SME novozvolená predsedníčka Progresívneho Slovenska (PS) Irena Bihariová. Podľa nej Matovičove poradné orgány, ako permanentný krízový štáb či konzílium odborníkov nemali právnu legitimitu. „Akoby sa nevedeli oprieť o právne predpisy,“ vyhlásila Bihariová.

Permanentný krízový štáb ukončil činnosť, zostáva v pohotovosti
Pravidelné zasadnutia permanentného krízového štábu sa sobotným (13. 6.) uplynutím núdzového stavu končia, zostáva však v pohotovosti. Pre TASR to potvrdili člen permanentného krízového štábu Robert Mistrík a Úrad vlády SR. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | TASR