Muž v „autonómnej zóne“ v Seattli ohrozoval ľudí mačetou (VIDEO)
13 | 06 | 2020 I Marek Molnár

Na internete sa objavilo video, na ktorom je muž s mačetou, ktorí straší ľudí vo vnútri „autonómnej“ zóny v strede mesta Seattle vo Washingtone, informuje portál RT.


Krátke video, ktoré obieha na sociálnych médiách, ukazuje muža v tmavom oblečení, ktorý drží mačetu, zatiaľ čo sa pohybuje pri stanoch umiestnených na športovom ihrisku. V jednom okamihu človek začne mávať zbraňou, pričom sa zdá, že niekoľko ľudí sa obáva jeho správania.



Aktivisti založili začiatkom tohto týždňa v centre mesta Seattle „autonómnu zónu Capitol Hill“ (CHAZ) na základe protestov proti rasizmu a policajnej brutalite. Polícia sa stiahla z oblasti, pričom protestujúci postavili barikády okolo zóny.

Vedúci policajnej skupiny v Seattli Carmen Best varoval, že príslušníci polície nemôžu reagovať na núdzové hovory prichádzajúce z územia šiestich blokov, ktoré aktivisti účinne kontrolujú.

Starostka Jenny Durkanová sa nezdala príliš znepokojená touto situáciou. V rozhovore pre CNN povedala, že nevie, ako dlho bude zóna existovať, ale dodala, že „by sme mohli mať láskyplné leto“.

Durkanovej postoj zaujal prezidenta Donalda Trumpa, ktorý na ňu naliehal, aby rýchlo ukončila „anarchistické prevzatie svojho mesta“.

Mestská rada v Minneapolise prijala uznesenie o rozpustení polície
Rada mesta Minneapolis v americkom štáte Minnesota v piatok jednomyseľne odhlasovala návrh uznesenia na rozpustenie tamojšej polície a jej nahradenie "oddelením komunitnej bezpečnosti". Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR