Koronavírus v odpadovej vode by mohol upozorniť na nástup druhej vlny
13 | 06 | 2020 I Jaroslav Fabok

Vedci upozorňujú, že genetickú informáciu koronavírusu nachádzajúcu sa v stolici možno vylučovať aj celé týždne po tom, ako odznejú príznaky ochorenia. Z odpadových vôd je tak možné zistiť skutočný počet nakazených. 


O prebiehajúcom výskume nakazených novým typom koronavírusu v Austrálii, Európe aj Spojených štátoch informuje Denník N.  Vedci totiž predpokladajú, že časť koronavírusu je nakazenými vylučovaná najmä v stolici ,no výnimočne aj v moči. Výsledky zo skúmania odpadových vôd by tak mohli byť presnejšie, ako súčasné testovanie populácie. 

„Na metodike, ktorá odhaduje spotrebu kokaínu zo splaškových vôd, sa robilo niekoľko rokov, preto nie je možné, aby sa v prípade nového koronavírusu vytvorila podobná metodika za tri mesiace, aj keď problematika sa intenzívne skúma,“ hovorí vedec z STU Tomáš Mackuľak. 

V Pekingu je nové ohnisko nákazy, je to tržnica s mäsom
Koronavírus zistili na čínskom trhovisku na doskách používaných na manipuláciu s lososom dovážaným z cudziny, boli nasadené desiatky policajtov. Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR


Okrem zisťovania reálnych počtov nakazených by sa táto metóda dala použiť aj na zachytenie potenciálnej druhej vlny koronavírusu, upresňuje Denník N. To by sa potvrdilo v prípade, že by sa na jeseň v odpadových vodách začali objavovať časti vírusu COVID-19. 

Vďaka týmto informáciám by sa zdravotnícky systém na opätovný nástup ochorenia mohol efektívnejšie pripraviť. Platí totiž, že človek začína koronavírus vylučovať celé dni či dokonca týždne pred tým, ako sa uňho objavia prvé príznaky.  

Zatiaľ však stále platí, že koronavírus sa z odpadových vôd na Slovensku nepotvrdil. Prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave Peter Celec tvrdí, že si netrúfa povedať aký má test T-PCR (z angl. reverse-transcriptase polymerase chain reaction, polymerázová reťazová reakcia s reverznou transkripciou), ktorý vedci používajú, citlivosť. 

„Ak sa fragmenty vírusu zachytia, koncentrácia RNA v odpadovej vode zodpovedá tomu, ako sa vyvíja infekcia, respektíve pandémia v danej oblasti. Metóda by mala byť vhodná aj na zachytenie nástupov epidémie.“ hovorí Celec. 

Kolíková: Trestné sadzby by sa mohli meniť vrátane tých za marihuanu
Koaliční partneri sa budú rozprávať o zmene trestných sadzieb vrátane zmiernenia trestov za marihuanu. V otázkach organizovaného zločinu by sa zase tresty mohli sprísniť. V rozhovore pre TASR to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za... Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | TASR