Financie po korone – ako sa o ne postarať
13 | 06 | 2020 I Natália Sollárová

Finančná rezerva je pilierom, ktorý vám môže pomôcť prekonať krízu. Viete ako ju vytvoriť a ako získať rýchly dodatočný príjem?


Nový koronavírus a s ním spojené opatrenia sa Slovákov dotkli najmä po finančnej stránke, píše portál optivista. Hoci sa nájdu prípady, ktoré si počas pandémie polepšili, väčšina podnikateľov i zamestnancov sa musí dočasne vysporiadať so zníženými príjmami, dokonca i s výraznými stratami.

Niekomu pomohla finančná rezerva,  niekomu príspevok od štátu a niekomu nič z toho. V období návratu do normálu je preto vhodné začať uvažovať o ďalšom riadení svojich financií a podniknúť kroky na ich reštart. Ak ste doteraz žiadnu rezervu nevytvárali, určite o tom uvažujte a to aj vtedy, ak je váš príjem nižší. Alebo rozhodne práve vtedy.
Vytvorenie finančnej rezervy

Ako píše ďalej portál peňažná rezerva by v ideálnom prípade mala byť vo výške minimálne 3 mesačných príjmov – respektíve na úrovni nákladov, ktoré sú na dané obdobie pre vás nevyhnutné. Finančná rezerva je pilierom, o ktorý sa je možné oprieť v prípade mimoriadnych výdavkov alebo pri výpadku príjmov. Koľkým by pomohla práve počas koronakrízy?

Profesie ktoré môžu očakávať rast platov po skončení pandémie
Špecialisti z Inštitútu progresívneho vzdelávania označili povolania, ktoré by mohli očakávať lepšie platy po ukončení pandémie koronavírusu, píšu Ria Novosti. Čítať ďalej
31 | 05 | 2020 | Imrich Kovačič

Koľko mesačne miniete a na čo?

Máte presný prehľad o tom, koľko peňazí na ktoré položky míňate? Ak nie, skúste počas jedného mesiaca detailne sledovať a zapisovať, čo kupujete. Položky si môžete zatriediť do kategórií, napríklad splátky, potraviny, oblečenie, telefón, zábava... Vidieť svoje mesačné výdavky čierne na bielom môže človeku otvoriť oči a v konečnom dôsledku pomôcť ušetriť na zbytočných výdavkoch.

Možno zistíte, že na kávu či obedy v reštauráciách ste minuli sumy, ktoré by ste mohli efektívnejšie použiť na niečo užitočnejšie. Nemalé čiastky je možné ušetriť aj na polotovaroch, sladkostiach, balených nápojoch a podobne.
Oddeľte nadštandard od nevyhnutného

Keď už viete, kam vaše peniaze plynú, ľahko si môžete ujasniť, čo je pre váš život nevyhnutné a čo nie. To, čo skutočne nepotrebujete – napríklad nové „čokoľvek“, keď ešte máte funkčnú a vyhovujúcu staršiu verziu – je nadštandard. Toto sú príjmy, ktoré môžete použiť práve na vytvorenie finančnej rezervy.

Podnikatelia sú podľa PAS stále nespokojní so stavom podnikateľského prostredia
Podnikatelia sú stále nespokojní so stavom podnikateľského prostredia na Slovensku. Ich negatívny pohľad sa nezmenil ani v druhom polroku minulého roka. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA

Ako zachrániť časť svojho príjmu

Keď poznáte svoje príjmy i výdavky, dokážete si presne určiť, koľko peňazí si môžete odložiť. Určite je však vhodné ich uložiť niekam bokom. Môžete ich poslať napríklad na sporiaci účet, alebo nájsť iný spôsob, ktorý zabezpečí, že budú za normálnych okolností nedotknuteľnými. Dôležité však je, aby ste k nim dokázali v prípade núdze dostať.
Speňažte to, čo máte doma

Mnohé domácnosti sú zahltené množstvom vecí. Knihy, hračky, športové potreby, ale i nadbytočné oblečenie... Takmer v každej sa nájde niečo, čo sa nevyužíva a mohlo by sa predať. V súčasnosti je to jednoduchá a rýchla záležitosť, existuje množstvo inzertných webov a stránok, na ktorých po zaregistrovaní môžete predávať už o niekoľko minút. A získať tak dodatočný príjem. Možno budete nakoniec prekvapení, o koľko ste si takto prilepšili...

Podvodníci sa snažia ľudí okradnúť cez fiktívne colné poplatky
Finančná správa upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa snažia od ľudí vylákať peniaze. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA