Severná Kórea tvrdí, že vo vzťahu s Trumpom nevidí budúcnosť
12 | 06 | 2020 I Mário Martinka

Pchjongjang tvrdí, že od čias samitu ktorý sa konal pred dvoma rokmi sa USA zdali byť priateľské, ale v skutočnosti iba hľadali možnosti pre zmenu režimu v Severnej Kórei


Severná Kórea nevidí budúcnosť v udržiavaní vzťahov medzi jej vodcom Kim Jong-Unom a Donaldom Trumpom, uviedli štátne médiá krajiny pri príležitosti dvojročného výročia prvého samitu dvojice, píše theguardian.com. Americká politika dokazuje, že Washington je stále dlhodobým ohrozením pre severokórejský štát a jeho obyvateľov, uviedol vo vyhlásení štátnej spravodajskej agentúry KCNA minister zahraničných vecí Ri Son Gwon.

Na singapurskom samite v júni 2018 sa americký prezident prvý krát stretol so severokórejským vodcom. Záver tohto stretnutia však neobsahoval žiadne špecifické kroky, ktoré chcú krajiny urobiť a namiesto toho prišlo iba ku štyrom všeobecným záväzkom.

Rusko uvedie v piatok do služby strategickú ponorku Knieža Vladimir
Rusko uvedie v piatok do služby strategickú raketonosnú ponorku na jadrový pohon triedy Borej-A s názvom Knieža Vladimir, informovalo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ri uviedol, že administratíva Donalda Trumpa sa zdala byť otvorená, ale v skutočnosti sa snažila izolovať a udusiť Severnú Kóreu a ohroziť ju preventívnymi jadrovými útokmi a zmenou režimu. "Už nikdy neposkytneme prezidentovi USA ďalší balík, ktorý sa bude dať použiť ako znak úspechu bez toho, aby sme takýto balík získali aj my," uviedol. "Nič nie je pokryteckejšie ako prázdny sľub."

Severná Kórea vo štvrtok kritizovala USA za to, že sa vyjadrila k záležitostiam na Kórejskom polostrove, a uviedla, že Washington by mal zostať ticho, ak chce, aby nadchádzajúce prezidentské voľby v USA prebehli hladko.

Ri uviedol, že túžba Severnej Kórei otvoriť novú éru spolupráce je hlboko zakorenená, ale situácia na Kórejskom polostrove sa každý deň zhoršuje. „USA tvrdia, že sú zástancami zlepšených vzťahov s KĽDR, ale v skutočnosti im ide iba o vyhrotenie situácie,“ uviedol. Severná Kórea bude naďalej budovať svoje vojenské sily, aby dokázala čeliť hrozbám zo strany USA, vyhlásil Ri.

„Odhodlaní ísť do vojny“: Čína poslala stíhacie lietadlá, aby obkľúčili Taiwan
V utorok ráno v Taiwanským vzdušným priestorom preletelo niekoľko stíhacích lietadiel Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády (PLA), ako aj vojenské lietadlo USA, píše breitbart.com. Čítať ďalej
10 | 06 | 2020 | Mário Martinka