Podvodníci sa snažia ľudí okradnúť cez fiktívne colné poplatky
12 | 06 | 2020 I SITA

Finančná správa upozorňuje na podvodníkov, ktorí sa snažia od ľudí vylákať peniaze.


Skrývajú sa pritom za poplatky spojené s colným konaním. Finančná správa preto apeluje na občanov, aby sa nenechali nachytať a neposielali im žiadne peniaze a takéto konanie by mali okamžite hlásiť na polícii.

"Na finančnej správe sa objavili viaceré dopyty týkajúce sa podvodného konania. Vo väčšine prípadov ide o ženy, ktoré žiadajú o pomoc pri riešení situácie s prevzatím poštových zásielok a povinnosti platieb poplatkov. V každom prípade je opis podvodu veľmi podobný," informuje finančná správa.

Podvod prebieha tak, že podvodník zašle obetiam podvodu informáciu, že im majú doručiť peňažnú zásielku. V korešpondencii však podvodníci uvedú aj informáciu, že zásielky zadržiavajú colníci v niektorom členskom štáte EÚ, napríklad na letisku vo Viedni, Paríži, na slovenských hraniciach a podobne.

Preferencie Smeru-SD klesajú, kotlebovcom naopak vzrástli
Tesne pod hranicou zvoliteľnosti do Národnej rady SR skončila v prieskume vládna strana Za ľudí (4,8 %). Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | SITA


Podvodník, s ktorým obete komunikujú, od nich žiada zloženie väčšieho obnosu peňazí, od 3 000 po 45 000 eur, ako zábezpeku na rôzne colné poplatky ako daň, clo a podobne. Následne ich v krátkom čase, do dvoch dní, urguje na zaplatenie požadovanej sumy s tým, že ak tak nespravia, prídu o zásielku peňazí vo výške 200 000 až 500 000 amerických dolárov.

"Žiaľ, na finančnú správu sa obete obrátia až v štádiu, keď už poslali cez rôzne platobné portály, nie banky, peniaze v rôznych výškach a balík s finančnou hotovosťou im napriek tomu nebol doručený. V tomto prípade už neexistuje iné riešenie ako obrátiť sa na políciu a podať trestné oznámenie," upozorňuje finančná správa.

Finančná správa vyzýva verejnosť, aby na takéto emaily nereagovali, peniaze v žiadnom prípade neposielali a obrátili sa na políciu. Rovnako upozorňuje, že pri preclievaní zásielok komunikuje s osobu, ktorá tovar predložila colnému orgánu výhradne elektronickou komunikáciou a nie e-mailom alebo inou komunikáciu z vymyslených adries.

Finančná správa tiež upozorňuje, že dovozné platby sa neplatia žiadnej inej osobe, iba colnému orgánu, okrem prípadov, keď príjemca zásielky splnomocní na zastupovanie v colnom konaní inú osobu napr. prepravcu. V takomto prípade zaplatí dovozné platby tejto osobe pri fyzickom prevzatí zásielky.

NAKA opäť zasahuje proti korupcii v Štátnych lesoch
Polícia zatýka pre možnú trestnú činnosť v Štátnych lesoch, a. s. Čítať ďalej
12 | 06 | 2020 | TASR